Breaking news: TAS schakelt Digicel-internet met Guyana uit
05 Oct 2018, 00:03
foto


Mitchell Tjin A Djie, aandeelhouder van Digicel Suriname, is verbijsterd over dat de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), de internet-data verbinding met Guyana donderdagavond laat heeft uitgeschakeld. "Het is een ramp dat nu de helft van de bevolking van Guyana verstoken is van internet en niet kan communiceren. Dit is een klap voor de economie én voor mensen die acuut getroffen zijn," voert Tjin A Djie aan in gesprek met Starnieuws. In de ochtend zullen juridische stappen worden ondernomen door Digicel tegen de TAS en de Staat Suriname.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om een reactie gevraagd, bevestigt tegenover Starnieuws dat TAS hem per brief donderdag op de hoogte heeft gesteld van het ingrijpen. TAS heeft Digicel meerdere malen aangemaand om de verbinding en de apparatuur in de mast uit te schakelen, helaas zonder resultaat. TAS heeft Digicel gewezen op een illegale microwave link tussen Suriname en Guyana", antwoordt de bewindsman op vragen. Voor de juridisch-inhoudelijke kant van deze kwestie, verwijst Pengel naar TAS.

Tjin A Djie betwist dat de verbinding met Digicel Guyana illegaal is. "Wij waren nog in discussie met de TAS hierover omdat er een verschil van mening is. Bij de wet wordt niet verboden om de verbinding in stand te houden. Onder valse voorwendselen heeft de TAS zich in onze mast begeven en heeft de link uitgeschakeld," zegt de verontwaardigde Digicel-topper. Hij heeft de TAS en de minister eerder gewezen op de consequentie van stopzetten van de verbinding.

"Mijn grootste zorg op dit moment is dat mensenlevens op het spel kunnen zijn door deze handeling. Hoe kan de regering meegaan met een verzoek om de verbinding te verbreken. Het is zo een belangrijke verbinding. Kan je niet doordenken wat de gevolgen zijn van dit handelen," roept Tjin A Djie verontwaardigd uit. "Mensen zijn zo afhankelijk van data en communicatie. De verbinding wordt uitgeschakeld terwijl Suriname geen schade lijdt door deze verbinding. Zo ga je niet om met Caricom-nationals," stelt de ondernemer.

Tjin A Djie zegt ervan overtuigd te zijn dat Digicel wettelijk niet in overtreding is. "Wij liggen met de TAS hierover overhoop. Terwijl wij nog aan het praten zijn, is deze handeling niet acceptabel. Ik kan mij niet indenken dat zo een beslissing wordt genomen waarbij meer dan de helft van de bevolking wordt gedupeerd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April