Santokhi onderuit gehaald in Ocer over visumvrij reizen
04 Oct 2018, 14:51
foto
NDP-ondervoorzitter André Misiekaba woensdagavond in Ocer.


De NDP heeft fel gereageerd op de mededeling van VHP-voorzitter Chan Santokhi over visumvrij reizen naar Nederland. Dit zou mogelijk kunnen zijn bij een nieuwe regering. “Dus omdat yu no de na makti dan is het bestuur niet positief? Wel arki noh, masra Tokhi har’ a dang!” roept André Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP in Ocer woensdagavond. Hij en Ashwin Adhin, NDP topper en vicepresident, delen mee dat de regering allang bezig is om visumvrij reizen naar het heel Schengengebied gedaan te krijgen. Dat Surinamers visumvrij zullen reizen naar Nederland zal een verworvenheid zijn van deze regering onder leiding van president Desi Bouterse, stelt Adhin.

Santokhi is de vorige week teruggekeerd uit Nederland. Hij heeft daar gesprekken gevoerd met onder andere structuren van de partij. “Ik heb ook signalen opgepikt dat men van Nederlandse kant bereid is visumvrij personenverkeer te bespreken als onderdeel van een totaalpakket van maatregelen,” deelde hij mee bij zijn terugkeer. Santokhi heeft ook gemerkt dat zijn inspanningen om Suriname weer op kaart te zetten bij politiek Den Haag impact hebben. “Men begint nu duidelijk in te zien dat Suriname en Nederland een band hebben die de problematiek rond één persoon overstijgt. Men kijkt belangstellend uit naar de verkiezingen in 2020," liet Santokhi in een persbericht weten.

Adhin legt uit dat de Surinaamse regering al enkele maanden bezig is om het visumvrij reizen naar Nederland gedaan te krijgen. Het is de Europese Unie die beslist en niet Nederland alleen, omdat het land lid is van de EU. Een visum geldt voor heel Europa, legt Adhin uit. Nederland is bereidt het verzoek van Suriname te bespreken. Suriname heeft voorgesteld om alvast het visum vrij te stellen voor diplomatieke- en dienstpaspoorten, deelt Adhin mee.

“Het is een goedkope manier om hiermee politiek te gaan spelen,” merkt een rustige Adhin op. “Als het nou in deze termijn is of de volgende, het gaat een verworvenheid van deze regering zijn als de visumvrij komt. Wij hebben het geïnitieerd, de minister is al bezig, het is niet Nederland maar een heel EU aangelegenheid.” Adhin wijst Santokhi in het Sarnami erop dat de handelingen van deze regering onwisbaar zijn, het maakt niet uit hoe slim hij probeert te zijn. “Die oranje clown moet zich bij Apintie aanmelden om daar ‘klokje van zeven’ te kraaien!” adviseert Misiekaba Santokhi. “En arki noh, mi e win yu baka,” voegt hij toe. In alle districten benadrukt Misiekaba.

René Gompers
Advertenties