Reactie: 'Regering verdient een pluimpje'
04 Oct 2018, 13:13
foto


Met stijgende verbazing las ik het interview met de volksvertegenwoordiger André Misiekaba, waarin hij onomwonden stelt dat de huidige regering een pluimpje verdient. Ik wreef me nog eens in de ogen, maar het stond er echt. Ik vroeg me in gemoede af waar de huidige regering een pluimpje voor heeft verdiend. In ben redelijk constructief ingesteld, maar zelfs in het meest objectieve geval kon ik niet op aantoonbare beheersdaden of op goedlopende projecten of resultaten van deze regering komen. Ik vroeg me hoofdschuddend af hoe een zichzelf respecterende volksvertegenwoordiger met zulke complimenten kan strooien als er duidelijk bewijs is dat het zeer slecht is gesteld in alle sectoren van het land.

Waarvoor verdient deze regering eigenlijk een pluimpje? Suriname ging van een BB-stable credit rating in 2012 (gevolg van het beleid van de regering-Venetiaan) naar een B-negatieve credit rating in 2017. Is dit gegeven een pluimpje waard? Verdient de regering een pluimpje voor de staat van onze totaal verwoeste economie? Voor de torenhoge prijzen in de winkels? Voor de inferieure pakketten die onder de trotse, maar arme bevolking worden verdeeld? Of misschien voor het huidige begrotingstekort van bijna 2 miljard SRD? Voor de consumptieve leningen die niet gepaard gaan met een verhoging van de productiviteit? Het niet verschijnen van de president in de Assemblee en voor belangrijke taken naar voren schuiven van een mandaat-loze vicepresident, is dat een pluimpje waard? Dat de president inzake de Alcoa-kwestie zonder inbreng van het parlement zaken doordrukt en de toekomst van onze kinderen verkwanselt, is absoluut ook een pluimpje waard blijkbaar? Het achteruit hollende onderwijs en daarbovenop over de gehele linie stakende Surinamers kunnen geen pluimpje waard zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.

Laten we de hand in eigen boezem steken heer Misiekaba en erkennen dat het om welke reden dan ook Suriname de afgelopen 8,5 jaar niet goed is vergaan. Laten we met z’n allen aan verbetering werken in plaats van complimenten uit te delen die op z’n minst discutabel te noemen zijn. Elk weldenkend mens –gestudeerd of niet- schiet dit mooi weer verhaal macro-economisch helemaal lek en verklaart ons Surinamers voor gek. Water, stroom en toiletgroepen faciliteren is de primaire plicht van elke regering. Het is geen luxe, en het zijn zeker ook geen indicatoren voor economische opleving.

Een pluimpje verdient het arme volk dat ondanks de vrijwel alleen in Suriname heersende 'wereldcrisis' er alles aan doet om te overleven. De stichtingen, de verenigingen en de donateurs die er alles aan doen om het ergste leed te verhelpen, die verdienen een pluimpje. De diaspora die pakketten en geld blijven sturen voor familie, vrienden en kennissen, die verdienen een pluimpje. U geeft verder aan dat u lichtpuntjes aan de horizon ziet. Dat is met nog 1,5 jaar voor de boeg, onvervalste verkiezingsretoriek. Er is nog steeds geen verhoogde productiviteit en alle populistische plannen van deze regering ten spijt zijn tot nu toe alleen wenselijkheden gebleken. 'We can do the Job'? Als je pas na 8,5 jaar erachter komt dat je de job nu wel kan doen, is de kans zeer klein dat het binnen 1,5 jaar nog zal lukken.

Lukt het nu wel, dan betekent het dat we 8,5 jaar lang zijn bedrogen. Meneer Misiekaba het land Suriname en het volk hebben, met alle respect voor u, niets aan demagogische stokpaardjes. Een volksvertegenwoordiger moet de belangen van het volk behartigen en niet die van de regering. Het Surinaamse volk wil na acht en een half jaar eindelijk daden en vooruitgang zien. Die zijn er nog steeds niet! De valuta koers is nog steeds te hoog, de inflatie kan nog steeds niet beteugeld worden en dubbele cijfers van negatieve groei zijn meer regel dan uitzondering. Geen enkel buitenlands bedrijf dat iets anders dan hout, goud of olie exploreert of exploiteert denkt er aan om in ons land te investeren. Het investeringsklimaat is daarvoor te slecht, de criminaliteit te hoog en de rechtstaat te zwak. De controlerende instituten functioneren vanwege diverse redenen slecht tot niet.

Dromen van offshore olie vondsten gaat de arme bevolking binnen nu en 5 jaar niet helpen. Heeft u nog niet door dat uw 'Dubai-droom' een hilarisch volksgezegde is geworden waar niemand, behalve u, nog in gelooft. Dromen over 'we can do the job' gaat niet helpen. Vis vangen en goud zoeken ter waarde van SRD 1,6 miljard in één jaar ook niet. Hoe komt u daarbij, waar is uw realiteitszin gebleven? Dat u over dromen begint geeft al aan hoe onmachtig de totale coalitie in het parlement is om de immense problemen van dit land te helpen oplossen. Ik betwijfel het of deze president de job nog kan klaren.

Het wordt tijd dat de Assemblee met concreet uitgewerkte plannen voor ontwikkeling komt en wetten initieert en effectueert om de vernietiging van ons bos en onze wegen en de verkwanseling van onze goudvoorraden te bestrijden, om armoede en criminaliteit te bestrijden, om het minimum loon in te voeren, om werkgelegenheid te creëren, om de controle op ongebreidelde rondhout export te stoppen, om de rijstsector weer een boost te geven, om de Cost/Income ratio weer tot beheersbare niveaus te brengen. Als deze acties echt in gang worden gezet zal het volk met pluimpjes rondstrooien bij de volgende verkiezingen.

Peter M. Wolff
Advertenties