Misiekaba: Regering Bouterse-Adhin verdient pluimpje
02 Oct 2018, 00:36
foto
André Misiekaba, fractieleider van de NDP geeft zijn mening over de jaarrede van de president. (Foto: Raoul Lith)


"Yes we can do the job. Ik denk dat met deze slogan de president toch wel wat mij betreft in een notendop heeft aangegeven wat we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Ik blijf het zeggen dat de regering Bouterse-Adhin een pluimpje verdient om een land dat in zo een enorme crisis was komen vast te zitten, waarbij je een negatieve groei had van rond de 10%, waarbij jouw belangrijkste valuta inkomsten tot minder dan 20% waren gedaald, om dat land staande te houden, te stabiliseren en nu weer heel lichtjes richting groei gaat. Dat is een enorme verdienste en ik denk dat de president met die slogan dat wel kernachtig heeft weergegeven." Dit zegt NDP-fractieleider André Misiekaba in gesprek met journalisten.

De politicus kijkt heel positief naar die jaarrede. Het valt hem op dat de president heel lang is stil gebleven bij volksgezondheid. Hij heeft wat markante zaken gezegd, beklemtoont Misiekaba. "Het is verwachtbaar dat er maatregelen zullen komen, zoals de president zelf heeft aangekondigd en het duidelijk aangeeft waar de zaak vastzit. Ik ben blij, omdat we toch weten dat ontwikkeling stopt precies waar je een ziek volk hebt dat geen perspectief heeft op gezondheid."

"Verder heb ik gezien dat de president toch wel zegt dat het sociaal contract recht overeind staat. Het is wel interessant en ik zal dan in mijn rede kritisch hierover vragen stellen," zegt Misiekaba. In de rij van subsidies, zoals de president heeft aangegeven, blijven die van stroom en water. Hij had gehoopt dat wat de elektriciteit betreft, waar honderden miljoenen per jaar wordt gesubsidieerd, mensen die goed verdienen, de subsidie zou worden afgebouwd. Voor de lagere klassen kan die subsidie dan blijven. Dit is ook de opvatting bij de NDP-fractie. Misiekaba zegt dat hij over de subsidie van water en elektriciteit meer informatie zal vragen aan de president.

Een andere zaak die opviel in de jaarrede is de kwestie van de off-shore activiteiten wat aardolie betreft. "Ik blijf de zaak op zee op de voet volgen, omdat ik nog steeds geloof in die Dubai-droom. We zien dat gelet op de activiteiten die er zijn, mensen die naar olie zoeken zijn ook niet gek. Ze zijn ook geen filantropen dat ze maar geld pompen in boorgaten; men ziet iets daar. Ik geloof en ik heb de verwachting dat we verrast kunnen worden inderdaad ja met een of andere vondst, gezien ook de ontwikkelingen in Guyana."

"Hoewel je zou kunnen zeggen dat het een gigantisch begrotingstekort is van 1,6 miljard SRD, dat toch met creativiteit meer uit de visserijsector kan worden gehaald". Ook met kleinschalige goudwinning zijn er mogelijkheden om het gat te dichten, meent Misiekaba.
Advertenties