Suriname waardeert Chinese grant van SRD 200 miljoen
01 Oct 2018, 00:52
foto
Kinderen zingen de volksliederen van Suriname en China aan de vooravond van de 69e herdenking van de oprichting van de Volksrepubliek China. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het recente bezoek van de Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken aan Suriname geeft het oprechte partnerschap aan dat bestaat tussen onze twee landen en volkeren, zegt vicepresident Ashwin Adhin. “De toewijding van China om een grant van meer dan SRD 200 miljoen aan Suriname te verstrekken voor onze ontwikkeling wordt ook enorm op prijs gesteld, daar dit de regering in staat stelt om verder te werken aan de behoeften van haar burgers op het gebied van veiligheid, beveiliging, huisvesting en gezondheidszorg.”

De vicepresident sprak zondagavond op een receptie ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek China, 69 jaar geleden. Het bezoek geeft volgens hem ook aan dat China vastberaden is om de bestaande vriendschapsbanden te bevorderen. Suriname zal deze vriendschap naar een “hoger niveau van versterkt partnerschap brengen, gebaseerd op vertrouwen, wederzijds respect en voordeel op zowel bilateraal als multilateraal gebied”. Om dit te bereiken is er een directe verbinding nodig tussen de burgers en het bedrijfsleven. “Het is van het grootste belang dat we een luchtverbinding hebben en dat we het toerisme, de handel en investeringen van onze burgers en landen vergroten.”

Prioriteit projecten
Zowel Adhin als de Chinese ambassadeur Liu Quan spraken lovende woorden over de goede samenwerking en de Chinese bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Volgens Adhin komen de projecten de samenleving ten goede en zijn ze van cruciaal belang voor het verdere welzijn van de burgers, de economische diversificatie en ontwikkeling van Suriname. Adhin: “De bouw van een nieuwe luchthaven, een landbouwschool, de bouw van huizen, het ‘safe city’ project en de bouw van het Wanica hospitaal zijn prioriteit projecten om binnenkort op te focussen.”

De verschillende projecten, gefinancierd door China hebben bijgedragen aan de economische en sociale ontwikkeling van Suriname, onderstreepte Liu. De culturele en onderwijssamenwerking is verdiept en de uitwisselingsprogramma’s nemen toe.
Suriname hecht belang aan het OBOR-initiatief.
Suriname tekende in mei een Memorandum van Understanding (MoU) met China voor het Chinese One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel). De bilaterale betrekking tussen de twee landen kreeg hiermee een nieuwe impuls, zei de ambassadeur. “Ik ben blij te zien dat China en Suriname goede vrienden zijn geworden, goede partners en goede broeders die elkaar oprecht behandelen en hand in hand stappen voorwaarts maken.”

Suriname hecht veel belang aan het prestigieuze OBOR-initiatief, gaf Adhin aan. Hij zegde de samenwerking aan Liu toe om uitvoering te geven aan dit MoU, “om economische groei in Suriname te bereiken voor zowel de particuliere als de publieke sector”.

China 2e grootste economie
Ambassadeur Liu haalde de 40e herdenking – in december - van China’s openstellen van de economie en sociale hervormingen aan. Deze leidde niet alleen tot ingrijpende veranderingen in het land, maar had ook invloed op de hele wereld. China blijft met een hoog groeipercentage een belangrijk ankerpunt en drijvende kracht voor de wereldeconomie. “Het is uitgegroeid tot de tweede grootste economie ter wereld met een BBP van meer dan 12 biljoen Amerikaanse dollars. China heeft 740 miljoen mensen uit de armoede gehaald, wat goed is voor meer dan 70% van het totale aantal in dezelfde periode”, gaf Liu aan.

Met een groeipercentage van 6,8% in de eerste helft van 2018, neemt China het voortouw onder de belangrijkste wereldeconomieën. De afgelopen 69 jaar was een opmerkelijke reis in de loop van de Chinese geschiedenis, gaf hij aan. Onder het sterke leiderschap van de Chinese Communistische Partij hebben Chinezen succesvol een ontwikkelingspad gevonden; een pad van socialisme met Chinese karakters.

“De Chinese natie heeft een grote transformatie bereikt - zij is opgestaan, rijk geworden en wordt sterk.” En door gezamenlijke inspanningen van de burgers is China op het punt gekomen om het rooskleurige vooruitzicht van nationale verjonging te omhelzen.

De feestelijke bijeenkomst in de Ballroom van Royal Torarica stond ook in het teken van het recente aantreden van Liu als ambassadeur op de Chinese missie in Paramaribo. “Als nieuwe Chinese ambassadeur ben ik vastbesloten om via onze gezamenlijke inspanningen, ons allesomvattend partnerschap met gelijkheid, wederzijds respect en voordeel, en gemeenschappelijke ontwikkeling, te consolideren en verder te bevorderen.”

Tijdens het historisch bezoek van de eerste Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan Paramaribo vorige week, werden twee overeenkomsten getekend. Een handelt over de samenwerking tussen het diplomatieke instituut van Suriname en de China Foreign Affairs University. En de andere betreft de economische en technische samenwerking - een grant van China van RMB 200 miljoen (ongeveer US$ 29 miljoen) dat nog nader wordt ingevuld.

De vicepresident bevestigde Surinames deelname aan de China International Import en Export Expo 2018 en de Horticulture-beurs in 2019 – beide in China.
De Chinese politicus Mao Zedong riep op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uit.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April