Minister Ferrier: Droom in realiteit omzetten
30 Sep 2018, 19:17
foto
Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: NII)


"Leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers, directeuren en schoolleiders laten we dromen van een schooljaar zonder zittenblijvers, zonder drop outs, zonder stakingen, zonder geweld op school en laten we samen zo positief gericht, onze droom in realiteit omzetten dit komende schooljaar." Dit is de oproep van minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tijdens de televisietoespraak met het oog op 1 oktober, het begin van het nieuwe schooljaar.

Toespraak van de minister:
Goedenavond leerlingen en studenten en alle onderwijsgevenden, ouders en verzorgers en alle kijkers en luisteraars. We staan aan de vooravond van de aanvang van het schooljaar 2018-2019 en het is een voorrecht voor mij om op deze manier met u te delen wat we in het onderwijsproces het nieuwe schooljaar van plan zijn.

Ontwikkeling van het menselijk potentieel en onderwijs gaan hand in hand. Willen we dat ons land Suriname tot grote bloei en welvaart komt dan moeten we investeren in de mens. Door educatie hebben we de plicht om vooral kinderen en jongeren hoop te geven op een goede toekomst en succes in het leven, de maatschappij en in de wereld.

We gaan dan ook gezamenlijk vol vernieuwde energie het nieuwe schooljaar tegemoet. Hierbij zullen we ons zoveel mogelijk laten leiden door liefde voor onze natie, verantwoordelijkheid voor onze beroepsuitoefening en de motivatie om de opgroeiende generatie hun talenten in alle opzichten tot ontwikkeling te brengen.
Binnen het onderwijssysteem hebben we de gelegenheid om in te gaan op de vele uitdagingen die moeten leiden tot kwaliteitsverbetering en efficiëntie van het totale onderwijsgebeuren. Dit zullen we alleen kunnen bereiken als we samenwerken om ons doel te bereiken, oplossingsgericht bezig kunnen zijn, problemen anders willen aanpakken, en vooral door gebruik te maken van de kansen die ons momenteel geboden worden.

We moeten goede aansluiting vinden bij de onderwijsontwikkelingen in de Regio. Ik noem in dit verband the Caricom Human Resource Development Strategy 2020-2030, de Sustainable Development Goals, de Unesco roadmap inzake onderwijs, de verschillende verdragen die ons land geratificeerd heeft. Al deze ontwikkelingen begeleiden ons in de richting van vernieuwingen. Hierbij worden zaken als bereikbaarheid, kwaliteit, gelijkheid en relevantie van het onderwijs centraal gesteld. Maar ook accreditatie en standaarden van diploma’s.

Wat betekent dit voor ons onderwijssysteem in Suriname? Ten eerste moeten we met zijn allen de kansen die ons geboden worden op alle niveaus, van kleuter tot universiteit, optimaal benutten. We moeten open staan voor ideeën en vernieuwingen die ons worden aangeboden. We moeten elkaar stimuleren tot steeds meer te leren en onze kennis van de nieuwste ontwikkelingen in praktijk te brengen.


Belangrijkste drijfveer
Onze belangrijkste drijfveer moet zijn willen weten, zoeken naar antwoorden, oplossingen, maar tegelijkertijd ook bewondering hebben voor de natuur , details bestuderen en de schoonheid zien van het milieu om ons heen.
Dit schooljaar zullen we daarom aandacht besteden aan het op een creatieve manier de liefde voor ons land Suriname tot uiting te brengen. Dan denken we aan schoolcompetities om door een lied, een verhaal, een tekening, een gedicht, een toneelstuk, Suriname vol trots uit te dragen. Laten we samen op weg gaan om dit prachtig land op een positieve manier bekendheid te geven.

Samen ontdekken hoe het vredelievend naast elkaar leven een juweel is in de wereld. Laten we blij zijn dat we in Suriname kunnen leven en opgroeien. Laten we letten op elkaar, elkaar opbouwen, en ondersteunen. En negatief gedrag (pesten, vechtpartijen en gangvorming, roddelen en schelden) zoveel mogelijk achterwege laten. Respect, goedheid en vriendelijkheid openen deuren voor de eigen mogelijkheden.

Als we beseffen dat we een klein maar rijk land zijn, dan moeten we ons op een andere manier in de wereld profileren: Door vrede, gastvrijheid, en verdraagzaamheid uit te stralen. Respect voor het anders zijn van de ander en beseffen dat daarin juist het bijzondere van ons allemaal gevonden kan worden. Wi na wan!
Hoe worden deze gedachten nu vertaald in het onderwijs proces. Het traject van vernieuwingen in het onderwijsproces is ingezet en zal ook in het komend schooljaar verder voortgang vinden.

Curriculum ontwikkeling
In het kader van curriculum ontwikkeling zijn de hiaten in lesmateriaal van het primair onderwijs vastgesteld en werkt het team aan aanvullingen en verbeteringen van het het lesmateriaal, zodat het aansluit bij de belevingswereld van de kinderen en daardoor ook relevant is voor hen.
Het accent wordt niet meer gelegd op het cognitieve alleen maar ook op onderwerpen als waardering voor de cultuur, respect voor jezelf, de ander en het milieu, welzijn en veerkracht.

Het betreft een integrale benadering van de leerstof waarbij ook aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van een gezonde leefstijl (basic life skills), het schoonhouden van onze omgeving , de effecten van climate change, maar vooral ICT (Informatie –en Communicatie Technologie). De nieuwste technologische ontwikkelingen gaan we zoveel mogelijk toe passen in het onderwijs. Voor veel kinderen is dat al vanzelfsprekend, maar voor een deel van de leerkrachten nog niet.

Er wordt nu hard gewerkt om alle scholen aan te sluiten op het internet. Hierdoor zullen ook de lang geplande mogelijkheden voor het uitvoeren van het student - volgsysteem en distant learning gerealiseerd worden. Ook zal er op grote schaal invulling worden gegeven aan de training van ICT docenten. Deze ontwikkelingen zijn het gevolg van onze bilaterale overeenkomsten met respectievelijk China en India.

De methodiek zal meer gericht zijn op inquiry based learning: dwz het kind moet de ruimte krijgen om te onderzoeken, vragen te stellen, zaken uitproberen en zelf en met leeftijdsgenoten oplossingen vinden.
In het kader van de talent ontwikkeling van de jonge generatie zal er meer aandacht besteed worden aan de expressieve vakken. Creativiteit ontwikkelen op het gebied van muziek, schilderen en tekenen, dans en drama, handenarbeid en sport.

Ondersteuning geven
Uitvallers, zittenblijven moeten we zoveel mogelijk voorkomen, door tijdig die noodzakelijke ondersteuning te geven aan leerlingen die extra aandacht nodig hebben, alsook aan de leerkrachten zodat zij beter leren differentiëren en oog
krijgen op de verschillende behoeften van de kinderen. Dit betekent dat ook het systeem van toetsen en cijfers nader geëvalueerd zal worden.

Kinderen en studenten moeten zoveel mogelijk de kans krijgen om door te stromen. Dat is niet alleen goed voor een positief zelfbeeld van de leerling, maar heeft ook veel economische voordelen voor de ouders en verzorgers, en voor de begroting van het ministerie. Doorstromen, meer kansen bieden en niet afstraffen en gericht op uitvallen, falen en overdoen, dat is ons doel.

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en zijn eigen manier. Elk kind leert daarom ook op zijn of haar eigen wijze. Daar moet ook in het onderwijs proces rekening mee gehouden worden. Dit betekent dat kinderen die vóór zijn in het ontwikkelingsproces vroeg moeten kunnen instromen, terwijl diegenen waar een of meer vaardigheden nog onvoldoende ontwikkeld zijn meer tijd moeten krijgen om aan de eisen van de leerlijn te kunnen voldoen. Ze zullen daartoe middels het inzetten van co-leerkrachten de ruimte krijgen. Van de leerkracht wordt gevraagd een flexibele opstelling om de kinderen zoveel mogelijk te betrekken en te stimuleren.

In het kader van inclusief onderwijs zal de afdeling Speciaal onderwijs eerder aandacht besteden aan kinderen met speciale behoeften. Tevens zullen alle afdelingen die met zorg voor het kind te maken hebben samen gebracht worden om als één zorgsector de juiste begeleiding aan het kind te bieden.
Aan de 3 jarigen, die daartoe in staat zijn zal daar waar dit mogelijk is, toegang gegeven worden om te starten met het onderwijs in de onderbouw.
Aan alle kinderen wil ik vragen vooral goed te luisteren naar de onderwijsgevenden, op tijd op school te komen en zoveel mogelijk je tijd goed te verdelen zodat er balans komt in de dagelijkse werkzaamheden, je schoolwerk, huistaken, tijd voor sociale media en spelen en andere activiteiten.
En vooral: leer je aan de regels houden. Elke maatschappij heeft regels, anders kan er geen ontwikkeling komen. Dit geldt ook voor thuis en op school en in het verkeer, hou je aan de regels.

Vraag naar kader
In het onderwijsbeleid neemt het technisch en beroepsonderwijs een centrale plaats in. Suriname heeft een goed ontwikkelde beroepsbevolking nodig om het land verder op te bouwen. In alle sectoren van het bedrijfsleven is er vraag naar goed opgeleid kader. Ik hoop dat de jongeren kiezen voor datgene waar hun passie ligt: ict, houtbewerking, landbouw, hotel management, toerisme enz. Bedenk het en ga ervoor. Wordt die ondernemer die Suriname in de toekomst nodig heeft. Het onderwijs zal steeds meer rekening moeten houden met de beroepseisen die de natie maar ook de wereld eist. Vandaar de uitdrukkelijke aandacht voor het technisch en beroepsonderwijs op alle niveaus en verspreid over het hele land.

En stop niet met studeren, maak gebruik van de honderden beurzen die Suriname aangeboden krijgt. Durf te vertrekken en je verder te gaan ontwikkelen in China, India, Brazilië, Rusland, Turkije, Servië, Cuba, Indonesië, Azerbadjan, Frankrijk, Marocco, Canada, de VS en nog veel meer. Het ministerie zal dit jaar veel meer bekendheid geven aan de vele mogelijkheden die er zijn om verder te studeren.
Binnenkort zal ook onze eigen studenten campus geopend worden en verblijf bieden aan de eerste 340 studenten. Vooral voor de universiteitsstudenten uit de districten zal dit een uitkomst bieden waar lang naar is uitgekeken.
Momenteel worden al de wetgevingsproducten inzake het onderwijs geëvalueerd en gefinaliseerd. Vervolgens zal er in het begin van 2019 een Onderwijs congres georganiseerd worden zodat alle stakeholders zich kunnen uitspreken over de wetsproducten voor deze naar het parlement verzonden zullen worden.

Het scholenbouwprogramma, alsook het afbouwen en restoreren van lokalen zal ook dit schooljaar voortgang vinden. Hierbij zal ook de nodige aandacht worden besteed aan de woningen van de onderwijsgevenden, vooral die in de districten.
Ik wil hierbij dankzeggen aan al de leerkrachten en schoolleiders die hun comfortabele leven in de stad hebben durven opgeven om zich te begeven naar de districten. Aanpassingen vragen durf en vertrouwen, maar leveren ook de meeste persoonlijke groei op. Ik spreek de hoop uit dat deze groep speciaal ondersteuning zal krijgen van de lokale bevolking, het traditioneel gezag en de districtsautoriteiten. Dat de lokale bewoners beseffen dat elk van deze leerkrachten en schoolleiders bereid is om offers te brengen om uw kinderen daar te onderwijzen zodat ook zij de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot sterke persoonlijkheden. Ik hoop dat ook daar er een sfeer van acceptatie, respect en waardering zal heersen.

Het onderwijs zal steeds meer rekening moeten houden met de beroepseisen die de natie maar ook de wereld eist. Vandaar de uitdrukkelijke aandacht voor het technisch en beroepsonderwijs op alle niveaus. Suriname heeft behoefte aan goed opgeleid beroepskaders in alle sectoren.

Oplossingen knelpunten
Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan oplossingen voor wat betreft de bekende knelpunten binnen het onderwijssysteem. Door het tekort aan scholen in bepaalde gebieden zal de klasse grootte niet direct terug gebracht kunnen worden, maar door het inzetten van co-leerkrachten ter ondersteuning, kan er binnen de groep gedifferentieerd worden en zal er meer in groepen zowel in als buiten het klaslokaal gewerkt worden. Een verhaal voorlezen hoeft bv echt niet in de klas maar kan ook lekker buiten onder de amandelboom.

Ouders en verzorgers, ik dank u voor het vertrouwen in uw kinderen en in de leerkrachten en het onderwijsproces. Ik vraag u veel geduld te hebben met uw kinderen en ze vooral positief aan te moedigen. Ze kunnen het! Blijft u ze stimuleren en begeleiden.
Onderwijsgevenden ook aan u vraag ik de kinderen en studenten zoveel mogelijk op een positieve manier te versterken. Het vormen van de mens vraagt inzicht, geduld, tederheid, en zelfbeheersing. U kan dat opbrengen, daarvoor hebt u gekozen!
Ook dank aan alle ambtenaren op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die een belangrijke ondersteunende rol vervullen mbt de voortgang in het onderwijs. Keep up the good work.

Leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers, directeuren en schoolleiders laten we dromen van een schooljaar zonder zittenblijvers, zonder drop outs, zonder stakingen, zonder geweld op school en laten we samen zo positief gericht, onze droom in realiteit omzetten dit komend schooljaar.
Een fantastisch schooljaar toegewenst!
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April