Geen aanpassing BO; in gebreke stellen Alcoa/Suralco
01 Oct 2018, 08:23
foto


Alcoa is samen met de presidentiële onderhandelingscommissie in haar poging om haar wil door te drukken, weer door de mand gevallen. Op 19 september heeft Alcoa’s vicepresident, Robert Bear, in een zogenaamde meeting met genodigden via de media het Surinaamse volk laten weten dat 'de conceptovereenkomst ter goedkeuring zal worden aangeboden aan het parlement. Bear verklaarde dat hetgeen met de presidentiële onderhandelingscommissie is bereikt voordelen biedt voor Suriname nl: dat Alcoa de uitgemijnde gebieden gaat rehabiliteren en dat Suriname de Afobakadam 14 jaren eerder in handen krijgt“.

Dit zeggende, pleegt Alcoa voor de zoveelste keer een aanslag op de intelligentie van de bevolking van Suriname en zijn volksvertegenwoordigers. Wat een ‘grotesk’ aanbod van Alcoa en dit na 100 jaar mijnen in Suriname met vernietiging van onze bauxietindustrie, ons milieu en onze economie. Wat een ‘groteske’ resultaat/prestatie is dit van onze presidentiële onderhandelingscommissie onder leiding van Dilip Sardjoe. Dit na vier jaren ‘onderhandelen' over de Brokopondo Overeenkomst (BO) waarvoor een bedrag van vijf miljoen US dollar werd werd gebudgetteerd.

Voordelen voor Suriname van de conceptovereenkomst volgens Alcoa:
- Rehabilitatie van de mijngebieden en milieusanering. Het rehabiliteren van de uitgemijnde gebieden is geen onderhandelings-issue, maar een verplichting van Alcoa vanwege de Amerikaanse en internationale Protocollen.
- Suriname krijgt de Afobaka Waterkrachtcentrale 14 jaren eerder dan gepland. Alcoa moet zich diep schamen om dit te kwalificeren als een heldendaad. Volgens de BO moest Alcoa 75 jaren aluinaarde en aluminium produceren. Dit heeft zij niet gedaan. Reeds bij het sluiten van de smelterij eind jaren negentig had Suriname recht op de dam. Het eerder in handen krijgen van de Afobakadam is niets anders dan een rechtens en logisch gevolg voortvloeiende uit de Brokopondo overeenkomst.

Waarover er wel gesproken moest worden is de schade die Suriname lijdt en nog zal lijden vanwege de tien gepleegde schendingen van de BO door Alcoa. Daarbij moest vooral het onklaar maken van de aluinaardeplant boven opstaan.

De presidentiële onderhandelingscommissie
Deze commissie heeft ernstig gefaald door de diverse malen gepleegde schendingen/contractbreuken van de BO door Alcoa niet aan de kaak te stellen. Ook het eisen van schadevergoeding is niet gebeurd. In plaats van de belangen van Suriname te behartigen heeft de commissie steeds het Surinaamse volk voor gehouden dat de BO daartoe geen kansen gaf.

Suriname lijdt verlies sinds het sluiten van de smelterij. Duizenden binnenlandbewoners hebben grote offers gebracht toen hun woongebieden onder water gelegd werd. Ook dit groot onrecht jegens ons volk heeft de presidentiële onderhandelingscommissie niet kunnen beroeren.

Alcoa onbetrouwbare partner
De sluiting van Suralco was reeds in 1998 begonnen! In 1998 heeft Alcoa besloten samen met alle aluminium producerende landen de productie van aluminium te verlagen. (Dat staat ook in het NRC Handelsblad van 24 maart 1999). Daarbij heeft zij de daad bij het woord gevoegd in Suriname. Met andere woorden vanwege overschot aan aluminium moest de bauxietoperatie in Suriname dicht.

Alle verhalen van 2 miljard dollar investeringen in West Suriname in 2002 en industrie parken waren en zijn alleen maar bedoeld om Suriname te misleiden! Er zijn bauxietvoorraden in Oost-Suriname voor nog zeker 18 jaren. Ruim voor 2014 was het kannibaliseren van de aluinaarde–plant reeds begonnen, dit nadat in 1999 de smelter was gesloten en ontmanteld. Waakzaamheid is geboden bij de eventuele overname van de Afobaka Waterkrachtcentrale door Suriname. Het is aan te bevelen om onafhankelijke deskundigen aan te trekken om de levensduur en de staat van de dam te beoordelen.

We kunnen concluderen dat de presidentiële onderhandelingscommissie niet geschikt was voor het doel waarvoor zij moest dienen. Erger nog, samen met Alcoa probeert zij het Surinaamse volk te benadelen. Het Actiecomité Alcoa vraagt de regering om een commissie te benoemen die de geleden schade en nog te lijden schade veroorzaakt door het onrechtmatig en onmaatschappelijk handelen van Alcoa af te afhandelen. Verder moet zij alle internationale organisaties inlichten over het gedrag van Alcoa.

Het voortijdig en eenzijdig opzeggen van een overeenkomst/contract is contractbreuk. Het Actiecomité Alcoa blijft bij het standpunt dat Alcoa contractbreuk heeft gepleegd en daarmee de Brokopondo Overeenkomst heeft geschonden. Het gevolg daarvan is dat Alcoa/ Suralco schadevergoeding aan Suriname moet betalen voor de aangerichte schade tot 2033.

Wij roepen onze volksvertegenwoordigers op om het Surinaamse belang te behartigen. Indien de regering en/of DNA meewerkt met Alcoa door de contractbreuk door Alcoa gepleegd ongedaan te maken, begaan zij een groot onrecht jegens ons land en volk! Dan zal de Natuur en Mama Sranan met ze afrekenen!

Namens Actiecomité Alcoa

Asha Mungra
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April