SPSB opent unit op Johan Adolf Pengel Luchthaven
30 Sep 2018, 12:31
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en waarnemend directeur van NV Luchthavenbeheer, Dharmindra Phalai, feliciteren elkaar. SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto kijkt toe. (Foto's: Raoul Lith)


Op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de officiële ingebruikname gedaan van de unit van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) in de aankomsthal. Hij heeft een gedenkplakkaat onthuld samen met waarnemend directeur van de NV Luchthavenbeheer, Dharmindra Phalai.

In zijn toespraak gaf Hoefdraad aan dat het voor de regering belangrijk is dat er financiële diensten op de luchthaven verleend worden. Ook vanwege geld van de overheid die vanuit de overheid verplaatst moest worden vanwege de visa afhandeling en de toeristenkaart. Hij zegt blij te zijn dat de SPSB de uitdaging is aangegaan en dat de staatsbank enorme verandering ondergaat die sterk is geworden in het faciliteren naar de gemeenschap, waaronder woningbouw, monikarta en de nieuwe unit. In het verleden waren volgens hem de staatsbanken meer een aanhangsel van het financiële systeem.

Als voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname heeft Hoefdraad zich toen ingezet opdat de staatsbanken een steeds belangenrijkere rol moeten vervullen, wat volgens hem ook bewezen is. De unit is een verdere vooruitgang voor de bank. Het ontbreken van een bank was een ‘handicap’ voor de passagiers, vooral met de introductie van de toeristenkaart, maar ook voor de regering voor het afhandelen van enorm veel geld op de luchthaven met alle gevaren van dien. Het is deel van de directe samenwerking tussen de regering en de staatsbanken. In dit geval heeft de SPSB volgens de minister bewezen dat ze kan inspringen in de gaten die er zijn. “Vandaag de dag is het onmogelijk te denken dat er op de luchthaven geen bank is.”

Waarnemend directeur Luchthavenbeheer, Phalai, is bijzonder blij met de opening van de unit van de SPSB in de aankomsthal. Veel passagiers vroegen naar een bankinstelling om te wisselen of om bankzaken te doen, vertelt hij. Het is een belangrijke mijlpaal die geheel past binnen de beleidsstrategie van Luchthavenbeheer. Het is volgens Phalai deel van het ontwikkelingsplan om alle nodige dienstverlening op de luchthaven te krijgen. Hij ziet de opening van de unit als een partnerschap voor het upgraden van de dienstverlening ter plekke.

SPSB-directeur, Ginmardo Kromosoeto, zegt dat het operationaliseren van de unit een uitdaging was. Er komt volgens hem veel meer bij kijken bij de opzet dan bij de betaalloketten van de bank in de stad. Een van de zaken is de inzet van personeel op onregelmatige tijden. Ook moest voldaan worden aan de regels van de luchthaven zelf.

Kromosoeto is de regering erkentelijk voor de keuze van SPSB om ook prominent bankzaken te doen met de overheid. De unit is een van de zichtbare zaken die ondersteunend is naar de overheid. Voor het ministerie van Financiën en de regering is de aanwezigheid van de bank ook van belang voor vertrekkende ambtenaren of mensen van de overheid die geld moeten hebben voordat ze in het vliegtuig stappen.
In eerste instantie behoort tot de dienstverlening het wisselen, het faciliteren van de toeristenkaart en het innen van middelen van de diensten van de overheid en bedrijven in de buurt.

Raoul Lith
Advertenties