VS legt sancties op aan first lady van Venezuela
27 Sep 2018, 06:07
foto
Cilia Flores is de laatste Venezolaanse ambtenaar die sancties opgelegd krijgt. (Foto: AFP)


De Amerikaanse Centrale Bank heeft financiële sancties opgelegd aan de first lady van Venezuela, Cilia Flores. De stap komt iets meer dan een jaar nadat de Amerikaanse overheid de bezittingen van president Nicolás Maduro heeft bevroren.

Het hoofd van de Amerikaanse schatkist, Steve Mnuchin, zei dat het Venezolaanse "regime systematisch plundert wat is overgebleven van de rijkdom van Venezuela". Maduro bedankte de VS later in een televisie-uitzending "om hem met waardigheid te omringen".

In een toespraak in de Verenigde Naties in New York zei de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag, dat Venezuela één van de "echt slechte plaatsen" in de wereld was. Hij zei ook dat Maduro "zeer snel" kon worden afgezet als zijn eigen leger besluit zich tegen hem te keren.

"Het is een regime dat ronduit snel door het leger kan worden verwijderd als het leger besluit dat te doen", zei Trump tijdens zijn ontmoeting in de marge van de Algemene Vergadering van de VN met de Colombiaanse president Ivan Duque.

Maduro zei dat de opmerkingen van Trump een verontschuldiging waren voor de Amerikaanse geschiedenis van het kolonialisme in de regio. Omringd door gesanctioneerde functionarissen die zich bij hem voegden tijdens een uitzending op de staatstelevisie, zei hij: "Dank u, Donald Trump, voor het feit dat u mij waardig omringt." Maar hij zei ook: "Knoei niet met Cilia, maak geen rommel met familie! Wees geen lafaards."

In de afgelopen twee jaar heeft de regering van Trump sancties opgelegd aan tientallen Venezolanen, die volgens de VS schuldig zijn aan corruptie, drugshandel en schending van de mensenrechten. "We blijven loyalisten aanpakken die Maduro in staat stellen zijn greep op het leger en de regering te consolideren, terwijl de Venezolaanse bevolking lijdt", zei Mnuchin in een verklaring.

Op de sanctielijst van de Amerikanen staan ook de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino, vicepresident Delcy Rodríguez en haar broer, Informatie minister Jorge Rodríguez.

De VS heeft ook een privé Gulfstream-jet ter waarde van US$ 20 miljoen die toebehoorde aan Rafael Sarria in beslag genomen, die volgens de Amerikanen een "voorman" is voor Diosdado Cabello, de president van de Nationale Constituante en een invloedrijke figuur in de regering. Cabello is al onderworpen aan Amerikaanse sancties. Ze werden in juli 2017 opgelegd, tegelijkertijd met die tegen president Maduro.

"De Amerikaanse Centrale Bank zal doorgaan met het opleggen van een financiële tol aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de tragische achteruitgang van Venezuela en de netwerken en voormannen die zij gebruiken om hun illegale rijkdom te maskeren," luidt de verklaring. De verklaring zei ook dat de sancties kunnen worden opgeheven als degenen die worden genoemd "concrete en zinvolle acties ondernemen om de democratische orde te herstellen, weigeren deel te nemen aan schendingen van de mensenrechten, zich uitspreken tegen misbruiken gepleegd door de regering en de corruptie in Venezuela bestrijden".

Het is niet de eerste keer dat de VS de Venezolaanse regering beschuldigt van corruptie. Twee weken geleden zei Washington dat de Venezolaanse regering stal van een door de staat gerund voedselprogramma, terwijl de mensen honger leden.

De druk op Venezuela is ook in Latijns-Amerika toegenomen. Voedselschaarste en een wijdverspreide economische en politieke crisis hebben sinds 2014 meer dan 2,3 miljoen Venezolanen uit hun eigen land verdreven, velen naar Colombia, Ecuador, Peru en Chili.
Landen in de regio zeggen dat ze worstelen met de toestroom van Venezolanen en een groep van 14 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, evenals Canada, bekend als de Lima Group, zullen dinsdag in New York bijeenkomen om te bespreken hoe ze moeten omgaan met de massale migratie.

Minister van Buitenlandse Zaken van Peru kondigde vorige week aan dat zijn land - samen met Argentinië, Chili, Colombia en Paraguay - het Internationaal Strafhof zou vragen om een vooronderzoek te starten naar vermeende misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April