Argentinië: President Centrale Bank weg tijdens IMF-reddingsplan
26 Sep 2018, 20:20
foto
Luis Caputo, een bondgenoot van president Maurico Macri, was minister van Financiën voordat hij president van de Centrale bank werd. (Foto: Reuters)


De president van de Centrale Bank van Argentinië heeft ontslag genomen tijdens onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om het Zuid-Amerikaanse land te redden van zijn instabiele economische crisis. Luis Caputo trad dinsdag abrupt af na slechts enkele maanden in de positie. In een verklaring van de bank zei hij dat het om "persoonlijke redenen" ging.

Het ontslag komt als president Mauricio Macri onderhandelt over aanvullende IMF-financiering. Drie maanden geleden kreeg Macri een lening van 50 miljard dollar van de internationale kredietverstrekker om de Argentijnse economie te stabiliseren.

Caputo wordt beschouwd als naaste bondgenoot van de centrumrechtse Macri. Hij was minister van Financiën voordat hij in juni tot president van de Centrale Bank werd benoemd.

In de bankverklaring waarin het ontslag van Caputo wordt aangekondigd, staat dat hij de stap neemt met de overtuiging dat een "nieuwe overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds het vertrouwen in de fiscale, financiële, monetaire en uitwisselingssituatie zal herstellen".

Maar analisten zeiden dat er al geruchten waren dat hij zou aftreden vanwege "een meningsverschil met het IMF over het monetaire beleid", aldus de Argentijnse econoom Gabriel Rubinstein. Een andere econoom, Fausto Spotorno, vertelde het persbureau AFO dat de invulling van Caputo nooit als een langdurig feit werd gezien en dat "de prioriteit van de regering een overeenkomst met het IMF is".

Macri is momenteel in New York City bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, terwijl de ontevredenheid thuis toeneemt omdat een algemene staking van 24 uur het land had lamgelegd. Maandag trokken duizenden mensen door de straten van de hoofdstad, Buenos Aires, om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen die Macri naar verwachting zou invoeren om de grootste reddingsoperatie van het IMF ooit te ontvangen.

Velen in Argentinië geven de schuld aan het financiële orgaan voor de ergste financiële crisis ooit tussen 2001 en 2002, waardoor één op de vijf mensen werkloos is geworden en miljoenen in armoede heeft geduwd.

De zwakke economie van Argentinië is getroffen door een sterke depreciatie van zijn pesomunt en hoge inflatie, waardoor de regering gedwongen werd het IMF om hulp te vragen. Na een vertrouwenscrisis die in april begon met de keldering van de peso, onderhandelde Argentinië over een lening van 50 miljard dollar van het IMF die in juni een eerste tranche van US$ 15 miljard omvatte.

Maar de eerste tranche heeft gefaald om de munt te steunen en Macri kondigde in augustus aan dat hij een versnelde uitbetaling van de rest van de fondsen wilde aanvragen die aanvankelijk over een periode van drie jaar zouden worden overgedragen.

Dat leidde tot twee dagen van vernietigende dalingen van de waarde van de peso, die 20 procent verloor ten opzichte van de dollar. Voor het jaar heeft de peso ongeveer 50 procent van zijn waarde verloren.

Macri reageerde door nieuwe en impopulaire bezuinigingsmaatregelen aan te kondigen, waaronder het halveren van het aantal ministeries en het herstellen van belastingen op graanuitvoer. De Centrale Bank verhoogde de rentetarieven naar een wereld hoge 60 procent en de peso is grotendeels stabiel gebleven sinds de plotselinge crash in augustus.

Maar het herstel van het vertrouwen in de peso is moeilijk gebleken met sceptische Argentijnen die naar verluidt 300 miljard dollar buiten het fiscale circuit van het land hielden - in contanten of in het buitenland - om hun vermogen te beschermen tegen de ellende van de peso.
Advertenties