Politie Acapulco verdacht van vermeende benderelaties
26 Sep 2018, 12:28
foto
Mariniers begeleiden politiechef Max Lorenzo Sedano naar het politie hoofdkwartier in Acapulco. (Foto: AFP)


De hele gemeentepolitie in het Mexicaanse kuststadje Acapulco wordt momenteel onderzocht op infiltratie door criminele groepen. Mariniers omringden het politiebureau en ontwapenden 700 officieren. De federale politie en het leger patrouilleren nu in de stad.

Acapulco werd beroemd als bestemming voor de rijken en beroemdheden in de jaren 1950 en 1960, maar is sindsdien een hotspot geworden voor drugshandel en heeft een hoog moordcijfer.

Mariniers, staats- en federale politie zijn dinsdag ingezet in grootschalige operaties. Ze omsingelden het hoofdkantoor van de gemeentelijke politie van Acapulco en vormden een veiligheidskordon rond het gebouw. Ze trokken vervolgens naar het hoofdkwartier en ontwapenden honderden officieren en namen hun munitie, kogelvrije vesten en radio's in beslag.

Ze arresteerden ook twee politiecommandanten op verdenking van moord. Het hoofd van de snelwegpolitie van Acapulco werd ook gearresteerd nadat bleek dat hij wapens zonder vergunning droeg.

De hele gemeentelijke politie en zijn chef, Max Lorenzo Sedano, worden momenteel onderzocht. Alle officieren ondergaan een "vertrouwenscontrole" en zullen worden ondervraagd over mogelijke banden met criminele bendes. Hun uitrusting en wapens zijn tot na het onderzoek achter slot en grendel geplaatst.

De politietaken in Acapulco worden nu uitgevoerd door de federale politie totdat het onderzoek is afgerond. De operatie volgde nadat federale functionarissen een stijging van misdaad in Acapulco opmerkten en "een gebrek aan actie door de politie om de aan te pakken".

Vorig jaar steeg het aantal moorden in de stad tot 106 moorden per 100.000 inwoners, één van de hoogste in de wereld. Londen had in vergelijking een cijfer van 1,45 moorden per 100.000 mensen tussen september 2016 en september 2017.

De plaatselijke bevolking in Acapulco klaagde over de toename van geweld, met clowns die protesteerden in mei en zeiden dat ze hun werk aan het verliezen waren omdat mensen te bang waren om feestjes te organiseren. Paramedici waarschuwden dat ze worstelden om met de gevolgen van het geweld om te gaan.

In januari verbood het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werknemers van de Amerikaanse overheid om naar Acapulco en de omliggende deelstaat Guerrero te reizen. In juli stopte bakkerijproductenbedrijf Bimbo met de levering van onderdelen aan Acapulco door de toename van geweld.

Lokale media hebben erop gewezen dat de operatie slechts vijf dagen voordat een nieuwe burgemeester aantreedt in Acapulco, komt. De gekozen burgemeester, Adela Román van de linkse Morena-partij, zei vorige week dat haar kandidaat-veiligheidschef doodsbedreigingen had ontvangen. Het toekomstige hoofd van de Veiligheidsdienst, Leticia Castro Ortiz, kreeg naar verluidt te horen dat ze "door kogels zou worden getroffen" als zij de positie innam.

Burgemeester Román benadrukte dat zij ondanks de dreigementen "nieuwe functionarissen de macht zou geven, deze posten zijn niet voor altijd (...) dikwijls willen ambtenaren zich aan hun functie vastklampen alsof het hun geboorterecht was". Ze zei ook dat ze de gemeentepolitie zou reorganiseren en dat officieren zouden worden opgeleid in mensenrechten.

Acapulco is één van de gewelddadigste steden in Mexico en bevindt zich in een deelstaat die zwaar is getroffen door drugsgerelateerd geweld. En hoewel veel delen van Mexico grotendeels vreedzaam blijven, bereikte het moordpercentage in het hele land vorig jaar een recordniveau.

Gemeentelijke politiediensten worden gezien als de zwakste schakel in het Mexicaanse beveiligingssysteem. Slecht opgeleid en slecht betaald, kunnen ze gemakkelijk worden bedreigd of onder druk worden gezet om samen te werken met lokale drugsbendes.
De federale politie en soldaten hebben de politietaken eerder op een aantal criminele hotspots overgenomen, maar die actie heeft er niet toe geleid de misdaad voorgoed de kop in te drukken.

Mensenrechtengroepen hebben ook gewaarschuwd dat terwijl mariniers en soldaten succes hebben gehad met het arresteren van topdrugsdealers, ze niet zijn opgeleid voor politietaken en hard kunnen zijn als ze met burgers omgaan.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March