Caribische landen hebben laagste incidentie tuberculose
25 Sep, 20:17
foto
Tuberculose infectie. (Depositphotos)


Noord- en Zuid-Amerika is de regio met het laagste percentage nieuwe gevallen van tuberculose (tbc) ter wereld (3% van het totaal) en is de eerste regio met een reële kans om de ziekte te elimineren. Volgens een nieuw rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) hebben 15 landen, 12 van daarvan uit het Caribisch gebied, een lage tbc-incidentie (minder dan 10 gevallen per 100.000 mensen) en zijn ze op weg naar eliminatie.
De Wereldgezondheidsorganisatie schatte dat er vorig jaar 282.000 nieuwe gevallen van tbc in Noord- en Zuid-Amerika waren, waarvan 11% hiv-geïnfecteerden waren. In totaal was 87% van de gevallen geconcentreerd in tien landen, waarbij Brazilië, Peru en Mexico iets meer dan de helft van het totaal noteerden. Vorig jaar zijn naar schatting 24.000 mensen overleden aan tuberculose in de regio. 6.000 daarvan waren ook hiv-patiënten.

"Landen nemen maatregelen om tuberculose aan te pakken, maar ze kunnen hun waakzaamheid niet verminderen en moeten de inspanningen verdubbelen, samen met de medewerking van de samenleving als geheel, inclusief de getroffen gemeenschappen", zegt Marcos Espinal, directeur van de afdeling overdraagbare ziekten en milieufactoren van gezondheid van de PAHO.

Het beëindigen van de wereldwijde tuberculose-epidemie is een van de Sustainable Development Goals. In 2014 heeft de WHO zich verplicht om sterfte door tuberculose met 90% terug te dringen tegen 2030 en de incidentie van de ziekte (aantal nieuwe gevallen per jaar) met 80% te verminderen. Als startpunt geldt het niveau van 2015.

Tussen 2000 en 2015 is he aantal sterfgevallen door tuberculose met 37,5% gedaald in Noord- en Zuid-Amerika en namen de nieuwe gevallen af met 24%. Maar volgens de PAHO gaat het niet snel genoeg. “Het beëindigen van tuberculose zal alleen mogelijk zijn als we de vermindering van nieuwe gevallen en sterfgevallen intensiveren,” zegt PAHO-directeur Carissa F. Etienne. “We moeten de toegang tot diagnose en kwaliteitsbehandeling uitbreiden voor iedereen die het nodig heeft en de sociale factoren aanpakken die de gezondheid beïnvloeden en de overdracht van de ziekte bevorderen.”

Hoewel de ziekte te voorkomen en te genezen is, is tuberculose op dit moment de meest dodelijke infectieziekte in de regio. Zijn aanwezigheid is grotendeels te wijten aan de ernstige sociale en economische ongelijkheden in Noord- en Zuid-Amerika. Sinds 2015 zijn de sterfgevallen per jaar met gemiddeld 2,5 % gedaald en zijn de nieuwe gevallen afgenomen met 1,6%. Maar de aantallen moeten met 1% en 8% per jaar dalen om de tussen doelen voor 2020 te bereiken en ultieme doel in 2030.

Het rapport meldt dat meer dan 50.000 mensen in de regio –bijna de helft van hen onder de 15 jaar- niet weten dat ze de ziekte hebben en dat ze niet zijn behandeld. Behandeling voor tuberculose heeft duizenden levens gered, zegt de PAHO in een persbericht. In de afgelopen vijf jaar was echter 75% van de patiënten genezen, wat lager is dan het streefdoel van minstens 90% voor 2030. Het rapport adviseert dat landen de monitoring van patiënten verbeteren om te zorgen voor een vervolg van de behandeling en om toegangsbelemmeringen voor de gezondheidszorg aan te pakken.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May