Pollack-Beighle belicht recente belangrijke bezoeken
25 Sep, 03:18
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle met haar staf tijdens een persconferentie maandag. Hierna is de minister via Guyana naar New York vertrokken voor bijwonen van de VN-vergadering. (Foto: Raoul Lith)


De afgelopen periode hebben hoge functionarissen uit India, Brazilië, Servië, de Caricom, de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en China een bezoek gebracht aan Suriname. De regering is volgens minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) bewust op zoek naar gelijkgerichte partners die kunnen helpen met het realiseren van sociale voornemens zoals huisvesting, bestrijding van criminaliteit en de garantie voor volksgezondheid voor alle burgers. Tijdens een persconferentie maandag zei Pollack-Beighle dat binnenkort ook naar Suriname komen de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Brazilië, de Ashanti koning van Ghana en staat in december een topoverleg met president David Granger van Guyana op programma.

De president van India heeft tijdens zijn bezoek Suriname een geste van US$ 20 miljoen gedaan voor zonne-energie projecten. Er zijn reeds 50 dorpen geïdentificeerd die in aanmerking komen hiervoor. Door de Caricom landen, St. Vincent & the Grenadines, Barbados en Antigua & Barbuda is het belang benadrukt van intensieve bilaterale samenwerking. Er is tijdens het bezoek van Antigua & Barbuda ingegaan op het opzetten van de eerste Caricom Enterprise in de rijstsector. Dit wordt momenteel uitgewerkt.

Tijdens het recente bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije zijn overeenkomsten getekend over culturele samenwerking, afschaffing van visa voor speciale categorieën paspoorten. Ook heeft het land aangeboden deskundigen te sturen over het e-visum en wordt binnenkort de connectiviteit tussen beide landen verbeterd met het oog op de toerismesector. Met China wordt reeds 42 jaar banden op diplomatiek niveau onderhouden, constateert minister Pollack-Beighle. Sinds 2010 is er door China reeds US$ 90 miljoen geschonken aan Suriname, inclusief de recente economische en technische overeenkomst. Suriname wil grote infrastructurele werken gefinancierd krijgen van China.

Tijdens de 73e algemene vergadering van de Verenigde Naties zal Pollack-Beighle namens president Desi Bouterse de toespraak houden. Ook zal een werkdelegatie de verschillende ontmoetingen tijdens deze VN-missie bijwonen. Op het programma staan voeren van bilaterale gesprekken met diverse landen specifiek gericht op het milieu.

Raoul Lith

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May