Luka Modric verbreekt hegemonie Ronaldo en Messi
24 Sep, 23:01
foto
Luka Modric en Marta zijn verkozen tot de beste spelers van het jaar. (Foto: AFP)


Luka Modric is uitgeroepen tot 's werelds beste mannelijke speler tijdens de Best FIFA Football Awards in Londen. De middenvelder van Real Madrid (33) versloeg oud-teamgenoot Cristiano Ronaldo (nu bij Juventus) en Mohamed Salah (Liverpool), die ook kans maakten op de prijs. Modric won in mei zijn derde Champions League-titel op rij en leidde Kroatië naar zijn eerste wereldbekerfinale in juli.

De Braziliaanse spits Marta van Orlando Pride heeft de prijs voor de beste vrouwelijke speler gewonnen. De Fransman Didier Deschamps - wiens land Modric's Kroatië met 4-2 versloeg in de finale van de Wereldbeker - is uitgeroepen tot beste trainer bij de mannen. Thibaut Courtois (Real Madrid) is verkozen tot beste doelman van het jaar.
Salah heeft de Puskas-prijs voor het beste doelpunt ontvangen. Zijn schot tegen tegen Everton in de Premier League in Anfield in december vorig jaar is het mooiste doelpunt van het afgelopen seizoen geworden.

De supporters van Peru hebben de FIFA Fan Award gewonnen nadat vele duizenden van hen naar Rusland vlogen om hun land te ondersteunen. Peru zat voor het eerst sinds 1982 in de Wereldkampioenschappen Voetbal. Uitsluitend supporters hebben voor deze onderscheiding gestemd.

Verschil Ballon d'Or en Fifa Beste
Dit is de derde editie van de Best FIFA Football Awards, opgericht nadat het wereldbestuur van het voetbal de associatie met de Ballon d'Or-prijs heeft beëindigd. Een versie van de Ballon d'Or werd al sinds 1956 uitgereikt door het Franse voetbal tijdschrift, maar werd tussen 2010 en 2015 samengevoegd met de FIFA World Footballer of the Year-prijs.

Het bestuursorgaan heeft vervolgens de Best FIFA Football Awards geïntroduceerd, waarbij de Portugese international Cristiano Ronaldo de eerste winnaar van de hoofdprijs was in januari 2017.

Nationale aanvoerders en managers, geselecteerde journalisten en voor de eerste hebben supporters ook online mogen stemmen voor de spelers- en coachcategorieën. Elk groep vertegenwoordigde 25% van het totaal.

Luka Modric
Luka Modric heeft de dominantie van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi van de beste individuele onderscheidingen in het wereldvoetbal verbroken. Nadat Kaka de Ballon d'Or won in 2007, was het daarna steeds een strijd tussen Ronaldo en Messi om deze prijs.

Modric maakte 56 optredens voor zijn club en land toen hij de Champions League won en de wereldbekerfinale bereikte. Voor de ceremonie vandaag gaf hij toe dat het zijn "beste seizoen ooit" was. Na ontvangst van de prijs zei Modric dat hij "geëerd" was en dankbaar voor alle coaches waarmee hij samenwerkte om hem naar dit stadium te brengen. "Deze prijs is niet alleen van mij, het zijn mijn teamgenoten van Real Madrid en Kroatië. Zonder mijn coaches zou ik dit niet hebben gewonnen en zonder mijn familie zou ik niet de speler zijn die ik nu ben," zei Modric.

De Braziliaanse spits Marta heeft de prijs voor de beste vrouwelijke speler voor de zesde keer gewonnen. Ze kreeg haar eerste erkenning van de Fifa in 2006. Ze leidde Brazilië naar de Copa America Femenina-titel in april, omdat ze alle zeven wedstrijden wonnen - hoewel ze slechts één van hun 31 doelpunten scoorde.

Marta scoorde 13 doelpunten en zette er nog eens zes neer toen Orlando Pride de NWSL halve finales in de Verenigde Staten bereikte - waardoor ze haar plaats in het team van de competitie van het jaar verdiende. "Dit betekent zoveel, maar het gaat niet alleen om Marta, het gaat om mijn teamgenoten en damesvoetbal," zei de 32-jarige. "Het belangrijkste is dat het vrouwenvoetbal elk jaar groeit. Als ik het goed blijf doen en ook buiten het veld kan helpen, dan ben ik gelukkig."

Fifa wereldelftal
Bijna 25.000 spelers uit 65 landen mochten het wereldelftal samenstellen uit een lijst van 55 genomineerden. Elke voetballer moest een doelman, vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers kiezen. De uitkomst: David de Gea (Spa/Manchester United), Dani Alves (Bra/PSG), Raphaël Varane (Fra/Real Madrid), Sergio Ramos (Spa/Real Madrid), Marcelo (Bra/Real Madrid), Luka Modric (Kro/Real Madrid), N’Golo Kanté (Fra/Chelsea), Eden Hazard (Bel/Chelsea), Lionel Messi (Arg/Barcelona), Kylian Mbappé (Fra/PSG) en Cristiano Ronaldo (Por/Juventus).
Grote afwezigen tijdens de prijsuitreiking in London waren Ronaldo en Messi.


Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May