Drie Brazilaanse gouddelvers omgekomen
24 Sep, 19:07
foto


Drie Braziliaanse gouddelvers zijn in twee afzonderlijke gevallen omgekomen in de goudvelden. Twee gouddelvers lieten zondagavond het leven toen ze bedolven raakten onder het zand te 'Errobergi' in het stuwmeer gebied. De politie van Brokopondo ging maandagmorgen naar Afobaka, waar de ontzielde lichamen van Alves Rodriques en Olivieira Martin, (beiden 24) waren overgebracht. De 47-jarige Silva Dos Santo Francisco is donderdag door gouddelvers levenloos aangetroffen in een mijn-put te 'Aqua Blanc' in het Lelygebergte gebied in het district Sipaliwini.

De gouddelvers van 'Aqua Blanc' verklaarden tegenover de politie dat zij bezig waren met goudwinningswerkzaamheden. Zoals gewoonlijk werd tegen twaalf uur in de middag geschaft. Silva besloot om nog even achter te blijven voor het afronden van werkzaamheden op een machine nabij de mijn-put
Toen zijn collega’s om één uur ’s middags terugkeerden, zagen zij Silva niet. Een van de mannen schoot plotseling te binnen dat Silva last had van vallende ziekte. Hij spoedde zich toen naar de plek waar ze hem hadden achtergelaten. Hij trof Silva levenloos in de mijn-put aan.

In het andere geval verklaarden de gouddelvers dat zij bezig waren met goudwinningswerkzaamheden te 'Errobergi', die zo'n 30 meter hoog was. Op een bepaald moment kwam er een harde wind opzetten, met het gevolg dat een boom op de berg ontwortelde en met een deel van de bergtop omlaag gleed. De slachtoffers Alves Rodriques en Olivieira Martin waren op een lagere gedeelte dichtbij een in de berg gegraven tunnel, bezig te werken. Zij raakten bedolven.

Met behulp van een graafmachine werd er gegraven en bij een diepte van ongeveer 20 meter in de berg werden de twee lijken opgegraven. De twee andere Braziliaanse gouddelvers werden levend aangetroffen en bovengronds gehaald. Hun situatie is stabiel te noemen.
Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de ontzielde lichamen afgestaan aan hun nabestaanden, meldt de politie Public Relations.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May