Tanzania begraaft doden veerbootramp
24 Sep 2018, 13:11
foto
Slechts 172 van de lichamen zijn geïdentificeerd. (Foto: AP)


De premier van Tanzania, Kassim Majaliwa, heeft 'nationale begrafenissen' geleid op het eiland Ukara, waar de eerste twaalf slachtoffers van de veerbootramp zijn begraven. Er zijn 224 mensen omgekomen nadat een veerboot kapseisde in het Victoriameer.

Majaliwa sprak zondag over "grote rouw voor de hele natie" toen de eerste kisten in individuele graven werden geplaatst. Veel van de slachtoffers blijven ongeïdentificeerd. De rest van de doden moesten later worden begraven of werden meegenomen door families die particuliere begrafenissen wilden houden.

Majaliwa zei dat er een gedenkteken zou komen op Ukara, waar de MV Nyerere donderdag aankwam om aan te meren. De hoop was dat drie dagen na de ramp nog meer overlevenden zouden worden gevonden, zelfs nadat reddingswerkers zaterdag een ingenieur hadden gevonden die zich in een luchtzak in het omgekeerde schip had verschanst.

Maar Majaliwa zei dat duikers de grimmige zoektocht in de wateren rond de boot zouden voortzetten. De veerboot zal ook terug naar de oppervlakte worden gebracht. Hij heeft het aantal doden bijgewerkt tot 126 vrouwen, 71 mannen, 17 meisjes en 10 jongens. Slechts 41 van de 265 mensen aan boord hebben het overleefd.

Transportminister Isack Kamwelwe zei zaterdag dat familieleden 172 van de lijken hadden geïdentificeerd. Eén overlevende zei dat hij nog steeds op zoek was naar zijn dochter. "Mijn kind is misschien gevonden, maar ik heb haar niet gezien", zei Magesa Chibuga, in het Swahili.

"Ik wacht dus tot deze pont uit het water wordt getild, zodat ik kan zien of ze er is of niet, maar ik voel me heel slecht. Ik dank God dat ik mijn vrouw heb gevonden, maar het kind is nog steeds vermist. God heeft elk plan."

Chibuga beschreef hoe hij het overleefde toen de boot kapseisde. "Ik hoorde mensen schreeuwen 'ongeluk, ongeluk!' Ik zat met mijn tas. Ik zette hem op mijn borst, verwijderde mijn telefoon en stopte hem in mijn tas en toen ben ik gesprongen. Nadat ik sprong, vond ik een redder, ik greep hem en zo ontsnapte ik."

Het is niet ongebruikelijk dat veerboten kapseizen op het meer en het aantal doden is vaak hoog vanwege een tekort aan reddingsvesten en het feit dat veel lokale mensen niet kunnen zwemmen. In 1966 verloren meer dan 800 mensen hun leven in het Victoriameer toen de MV Bukoba nabij het vasteland van Mwanze zonk, volgens het Rode Kruis.
Advertenties