'Suriname doet te weinig om investeerders aan te trekken'
24 Sep 2018, 15:29
foto
Panelleden beantwoorden vragen van deelnemers seminar. Van l-r: Anthony Caram, Robby Makka, Simone Boon en Jim Bousaid.


Suriname doet er veel te weinig aan om investeringen uit Nederland aan te trekken en faciliteert potentiële investeerders nauwelijks. Dat geldt ook voor het Nederlandse en Surinaamse bankwezen. De Surinaamse diaspora in Nederland beschikt over veel kennis en kapitaal die zij graag willen inzetten voor de ontwikkeling van het land. Voorwaarde is wel een stabiel economisch omgevingsklimaat, een transparant en helder investeringsklimaat, good governance en een vrij kapitaalverkeer.

Deze punten kwamen aan de orde tijdens het jaarlijks terugkerend seminar 'Zakendoen met Suriname' van FinanceSuriname dat het afgelopen weekend voor de 10e keer is gehouden in Reeuwijk, Nederland. De sprekers uit Suriname waren: Anthony Caram, financieel-consultant, en Vandana Gangaram Panday, manager Corporate Planning and Control van Staatsolie, die algemeen directeur Rudolf Elias verving. Jim Bousaid, scheidend directeur van de Hakrinbank, was panellid. De inleiders uit Nederland waren: Robby Makka, Aldrin Ismael, Simone Boon en Hadassah Vorm.

Verbeteren politiek klimaat
De sprekers wezen op de grote potentie van Suriname op verschillende gebieden, die onvoldoende worden benut. Ook zijn er veel obstakels om zaken te doen met Suriname. Het slechte imago van Suriname is niet bevorderlijk voor het aantrekken van investeringen. Er worden te weinig pogingen ondernomen om zichzelf beter te promoten en actief investeringen aan te trekken. De sprekers belichten diverse aspecten van het zaken doen met en het plegen van investeringen in Suriname.

De participanten zijn van mening dat het politieke klimaat tussen beide landen verbeterd moet worden en dat er spoedig weer ambassadeurs worden benoemd in Paramaribo en Den Haag. De slechte politieke verhoudingen belemmeren investeringen van ondernemers aan beide kanten van de oceaan door het verhoogde politieke risico. De toonzetting op het seminar was pro Suriname en positief.

Vertrouwen belangrijk
Caram die als onafhankelijk adviseur sprak, gaf een macro-economische beschouwing. Hij voerde aan dat de SRD de afgelopen decennia ten opzichte van de US dollar enorm in waarde is afgenomen. “Toen de SRD in 2004 werd geïntroduceerd was die 57 US dollarcent waard. Dat is nog maar anno 2018 slechts 13 US dollarcent”.

Caram staat net als Bousaid en Gangaram Panday positief over de bijdrage van de diaspora-gemeenschap, die een belangrijke bijdrage kan leveren. Economisch Analist Makka maakte -citerend uit de troonrede 2019 uit Nederland- een snelle vergelijking met de aankomende 1 oktober jaarrede 2019 van Suriname. “Er is iets dat niet in een rekenmachine past. Een steeds betere economie is niet vanzelfsprekend, maar vergt permanent onderhoud en vernieuwing. Vertrouwen in de toekomst is: werk in uitvoering”. Dat geldt volgens Makka zowel voor Nederland en Suriname.

Bousaid ging in op de discussie over de monetaire financiering, de risico’s van vooral de buitenlandse leningen. Na de afsluiting de inleidingen, was er een levendige vragenronde en discussie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April