Chinees ziekenhuisschip doet Venezuela aan
23 Sep 2018, 10:22
foto
Traditionele Venezolaanse dansers verwelkomden het ziekenhuisschip toen het zaterdag arriveerde. (Foto's: Reuters)


Een Chinees ziekenhuisschip is aangemeerd in Venezuela. Het schip zal de komende week gratis medische zorg bieden aan lokale patiënten. De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino López, is naar de haven van La Guaira gegaan om de Chinese bemanning te verwelkomen.

Hij zei dat president Nicolás Maduro tijdens een bezoek aan Beijing de vorige week, het bezoek van de Peace Ark was overeengekomen. Venezuela is destijds overeengekomen om zijn export van olie naar China te verhogen, dat één van de belangrijkste schuldeisers is.

De economische crisis in Venezuela heeft geleid tot ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen en de ineenstorting van openbare diensten. De oppositie zegt dat de aanwezigheid van een Chinees ziekenhuisschip in Venezuela de omvang van de humanitaire crisis duidelijk laat zien.

Padrino López bedankte China voor het gebaar van vriendschap en zei dat beide landen hiervan zouden profiteren. "Het is een genoegen om dit schip in Venezuela te hebben, dat hier is aangekomen na een reis naar meer dan 40 landen", zei hij. "Dit is hoe echte diplomatie wordt gedaan: met concrete samenwerkingsacties", voegde Padrino López eraan toe.

De Venezolaanse regering geeft de schuld voor de economische crisis in Venezuela aan een internationale boycot onder leiding van de Verenigde Staten. Vrijdag beloofde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, om "in de komende dagen" een reeks acties tegen "Venezolaanse leidinggevenden" te onthullen.

President Donald Trump heeft president Maduro voorheen een dictator genoemd en beschuldigde zijn regering van het illegaal vasthouden, martelen en vermoorden van activisten van de oppositie. Honderden duizenden mensen zijn het afgelopen jaar het land ontvlucht, terwijl de crisis verslechterde.

Volgens de cijfers van de Verenigde Naties verlieten 2,3 miljoen mensen Venezuela tussen 2014 en juni 2018. Maduro reisde vorige week naar China, op zoek naar steun om de economie weer op te bouwen. Hij zei dat hij 28 handels- en investeringsovereenkomsten met China had ondertekend.

Venezuela zei dat het de olie-export zou verhogen naar 1 miljoen vaten per dag. De twee landen kwamen ook overeen om US$ 5 miljard te investeren om de noodlijdende olie-industrie van Venezuela te helpen herstellen. Maar er was geen publieke verklaring van Beijing dat het akkoord ging om nieuwe fondsen te verschaffen aan de regering van Maduro.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April