Suriname en Turkije verdiepen samenwerking
22 Sep 2018, 06:37
foto
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu en de Surinaamse bewindsvrouw Yldiz Pollack-Beighle ondertekenen een overeenkomst over culturele coöperatie. (Foto's: Raoul Lith)


Binnenkort zal in Suriname een ambassade van Turkije worden geopend. Deze mededeling deed minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) tijdens het bezoek van haar Turkse ambtgenoot, Mevlüt Çavuşoğlu. Suriname heeft ook toegezegd om de visa verplichting op te heffen en te vervangen met de toeristenkaart.

Er wordt ook gekeken naar het tekenen van een luchtvaartovereenkomst tijdens het eerstvolgende volgende bezoek, welke nu wordt uitgewerkt. Vanwege de strategische ligging tussen het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika kan Suriname volgens de Buza-minister als een hub gezien worden door Turkije. Het zal enorme voordelen voor luchtverbindingen en in het verlengde hiervan toerisme brengen, meent Pollack-Beighle. Suriname kan op dit gebied veel leren van Turkije, vindt ze.

Het bezoek van Çavuşoğlu kan volgens de bewindsvrouw gezien worden als een historische in de bilaterale relaties, welke de toon zet voor diepere toekomstige samenwerking. Vanaf het begin van de diplomatieke relaties in mei 1976 zijn er verschillende initiatieven vanuit beide zijden ondernomen die de ferme politieke wil aangeven om het partnerschap verder te versterken, vindt Pollack-Beighle.

De bewindsvrouw geeft aan dat Suriname een gebalanceerde positie voorstaat, waarbij dialoog heel hoog in het vaandel staat alsook het tegengaan van interventies op het grondgebied van soevereine staten. Zij benadrukt dat Suriname een diversificatieproces is ingegaan en het verstevigen van bestaande relaties. Ook vrede en veiligheid, het tegengaan van terrorisme en transnationale georganiseerde misdaad staan hoog op de agenda, waar de landen gezamenlijk aan zullen werken.

Op handelsgebied kunnen Suriname en Turkije veel meer doen, meent de Buza minister. Voor Suriname is het belangrijk om zich te projecteren als een land dat vrienden maakt en waar die er nog niet zijn die aanboort voor de verdere ontwikkeling van het land. Suriname gaat altijd relaties aan op gelijke basis, niet in een ‘underdog’ positie. Het bezoek moet volgens de minister leiden tot sterkere politieke, economische, sociale en culturele banden. Tijdens het bezoek zijn onderwerpen zoals duurzame ontwikkeling, handel en investeringen, toerisme, landbouw, gezondheidszorg en cultuur aan de orde gekomen.

Er is ook een overeenkomst ondertekend over culturele coöperatie tussen de twee overheden. Ook is overeengekomen dat er nauw samengewerkt zal worden aan het behoud van historische gebouwen en gebieden.

Çavuşoğlu geeft aan dat zijn land bezig is met het ontwikkelen van de relatie met het Caribisch gebied en Latijns Amerika. Suriname is volgens hem een aantrekkelijk land in de regio voor buitenlandse investeringen. Turkse bedrijven zijn volgens hem steeds meer geïnteresseerd om te investeren in Suriname, vooral op het gebied van toerisme en infrastructuur. "We moeten ons bedrijfsleven meer stimuleren om zakelijke mogelijkheden te ontdekken in onze respectievelijke landen," meent Mevlüt Çavuşoğlu. Hij hoopt binnenkort president Desi Bouterse en Pollack-Beighle in Turkije te mogen ontvangen.

Na het ondertekenen van de documenten hebben minister Pollack-Beighle en haar Turkse collega een krans gelegd bij het Nationaal Verzoeningsmonument aan de Waterkant.

Raoul Lith
Advertenties