Venezuela: Demonstraties tegen brandstoftekorten
22 Sep, 08:26
foto
Grote hoeveelheden brandstof van Venezuela vinden hun weg naar buurland Colombia.


Tientallen Venezolanen hebben vrijdag de stad San Cristobal in de Andes, lamgelegd. Ze blokkeerden de wegen met hun auto’s in protest tegen brandstoftekort. De problemen in de Opec-natie blijven zich opstapelen.

"We zijn hier sinds dinsdagavond in afwachting van een tankauto en het is onacceptabel dat we smeken om benzine in een olierijk land", zegt Maria Auxiliadora Prato (68), terwijl ze één van de hoofdstraten van de stad heeft afgesneden met haar auto.

Soldaten van de Nationale Garde hebben later de demonstranten gesommeerd hun voertuigen te verwijderen van het midden van de weg. Maar boze Venezolanen gebruikten in plaats van hun voertuigen, takken, flessen, banden en vuilniszakken om het verkeer te verhinderen.

"We hebben onze kussens in de auto moeten meenemen om te kunnen slapen tijdens een driedaagse wachttijd voor 40 liter benzine", zei demonstrant Cesar Mendez (41), terwijl hij naast een rij van honderden auto’s staat te wachten op brandstof. "We hebben geen geld om het vlees te eten dat de president eet", voegde een vermoeide Mendez toe met verwijzing naar het dure steakdiner van president Nicolas Maduro in een "Salt Bae" restaurant in Istanbul, deze maand.

Venezuela, dat 's werelds goedkoopste benzine heeft, is de afgelopen maanden geplaagd door aanhoudend brandstofgebrek, omdat de olie-industrie worstelt met lagere productie en problematische raffinaderijen.

Maduro's linkse regering wijt de tekorten aan de stroomuitval in het nabijgelegen Zulia, een olieproducerende deelstaat die bijna dagelijks stroomonderbrekingen heeft, omdat elektriciteitscentrales van de overheid geen onderhoud en reserveonderdelen hebben.

Regeringscritici zeggen dat onbeholpen management van de olie-industrie in Venezuela, de thuishaven van 's werelds grootste ruwe reserves, de schuld is van de tekorten. "Tachira zonder benzine, dankzij mislukt communisme," tweette oppositie wetgever Franklin Duarte van Tachira.

De regering heeft deze maand ook een nieuw betalingssysteem geïntroduceerd in acht deelstaten nabij de Colombiaanse grens, waaronder Tachira, waar San Cristobal is gevestigd, in een poging om wijdverspreide smokkel van brandstof van Venezuela naar Colombia een halt toe te roepen. Maduro zegt dat het betalingssysteem de weg vrijmaakt voor het in rekening brengen van internationale prijzen voor brandstof - een enorme toename, omdat brandstof nu bijna gratis is - omdat zijn regering ernaar streeft de staatskas te ondersteunen te midden van een hyperinflatoire economische meltdown.

Het proefprogramma was bedoeld om servicestations te voorzien van draadloze apparaten die een controversieel door de staat gesteund identificatiedocument gebruiken om transacties uit te voeren. Het document, de Fatherland Card, is bedoeld om automobilisten subsidies te geven om de impact van de steile prijsstijgingen, te verzachten. Maduro kondigde donderdagavond aan dat het programma maandag in de rest van Venezuela zou worden ingevoerd.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May