Tanzania: Dodental veerboot ramp al op 100
21 Sep, 18:31
foto
Vrijwilligers helpen bij de reddingsacties van de gezonken veerboot. (Foto's: Stephen Msengi)


Minstens 100 mensen zijn gestorven nadat een veerboot met honderden passagiers kapseisde op het Victoriameer in Tanzania. Vele passagiers worden nog vermist. De autoriteiten vrezen dat er in totaal meer dan 200 mensen zijn verdronken. De reddingspogingen werden op vrijdag hervat na een nacht van rust.

De veerboot MV Nyerere kapseisde nabij het eiland Ukara op weg van Bugorora. Er wordt vanuit gegaan dat het vaartuig overbeladen was. Het sloeg om toen de mensen aan boord aan een kant gingen tijdens het aanmeren.

De angst bij de bewoners in de regio Mwanza zit er zwaar in, terwijl ze wachten op nieuws over het lot van familieleden die donderdag op de MV Nyerere reisden.

"Ik kreeg een telefoontje dat ik mijn tante, mijn vader en mijn jongere broer verloren had", zegt Editha Josephat Magesa, een plaatselijke inwoner. "We zijn erg bedroefd en dringen er bij de regering op aan om een nieuwe veerboot aan te bieden, omdat de oude klein was en de bevolking groot is."

Volgens informatie zijn de motoren van de veerboot onlangs vervangen nadat lokale parlementslid Joseph Mkundi over de vorige had geklaagd. Lokale media zeggen dat de officiële capaciteit van de veerboot 100 mensen was, maar ambtenaren zeggen dat het schip meer dan 400 passagiers vervoerde toen het kapseisde.

Het opereert op een drukke route, die acht keer per dag oversteekt tussen de eilanden Ukara en Ukwerewe, die dicht bij de op een na grootste stad van Tanzania, Mwanza, liggen. De veerboot zou bijzonder druk zijn geweest, omdat het marktdag was in Bugorora, op het eiland Ukerewe.

Het schip vervoerde ook vracht, inclusief zakken cement en maïs, toen het op ongeveer 50 meter van de kust kapseisde. Er wordt aangenomen dat veel van de passagiers niet in staat zouden zijn geweest om te zwemmen.

Een officieel onderzoek zal plaatsvinden zodra de reddingspogingen om overlevenden te vinden zijn geëindigd. Tot nu toe zijn 40 mensen gered die in kritieke toestand verkeren. De exacte cijfers van passagiers en slachtoffers blijft vooralsnog onduidelijk.
De persoon die de kaarten voor de reis heeft verkocht is ook overleden en de machine die hij voor de kaarten gebruikte is ook verloren.

Tanzania heeft een tragische geschiedenis met bootongelukken. In 2012 stierven minstens 145 mensen toen een volgeladen veerboot zonk tijdens het vervoer van mensen naar het eiland Zanzibar in de Indische Oceaan.

Het jaar daarvoor stierven bijna 200 mensen bij een ander groot incident voor de kust van Zanzibar. Honderden overleefden, sommigen hielden zich drijvende aan matrassen en koelkasten.

In 1996 stierven meer dan 800 mensen toen de MV Bukoba kapseisde in het Victoriameer. Het was één van de ergste ferryrampen van de vorige eeuw.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May