Bond Diakonessenhuis stelt regering ultimatum
21 Sep, 06:34
foto
Robby Naarendorp, voorzitter van de bond bij Diakonessenhuis.


“Als eind van de maand blijkt dat het personeel SRD 500 minder ontvangt, zijn de medewerkers op 1 oktober niet op het werk.” Dit geldt volgens Robby Naarendorp, voorzitter van de bond bij het Diakonessenhuis. In principe wilde men op de 24e van de maand reeds stoppen met werken. Het heeft de bond veel gekost om dit uit te stellen. We willen niet dat het ziekenhuispersoneel ervan wordt beschuldigd geen rekening te houden met de zieke mens.

De vakbondsman zegt dat de directie heeft bevestigd dat het waar is dat er een besluit genomen is dat er geen koopkracht meer gegeven wordt aan de ziekenhuisinstellingen, maar dat ze dat zelf moeten betalen. De bond heeft een brief gestuurd naar de directie van het ziekenhuis en de ministers van Volksgezondheid en Financiën, waarin gewezen wordt op de eventuele consequenties bij het verminderen van de koopkrachtversterking.

“Wat ons verbaasd, is dat je bijkans twee jaren dat hebt betaald en je zegt plotseling 'ik betaal niet meer, jullie moeten het betalen'.” De regering weet dat de ziekenhuizen de koopkrachtversterking zelf niet kunnen betalen, benadrukt de bondsvoorzitter. Dit is de reden dat het al die jaren aan ze gegeven werd. Volgens de vakbondsleider zou minister Antoine Elias de regering moeten overtuigen dat dit niet kan, aangezien hij zelf ziekenhuisdirecteur was en dus weet wat het betekent wanneer de koopkrachtversterking niet ontvangen wordt.

Naarendorp zegt dat een drukke, agressieve vergadering is gehouden waarin de leden zich op het standpunt stellen dat in een periode waar juist de koopkracht versterkt zou moeten worden, de regering gewoon besluit om dit nog minder te maken. De bondsvoorzitter stelt dat de overheid de koopkrachtversterking moet betalen, totdat de instellingen zelf instaat zijn het geld op te brengen. De ziekenhuizen hebben volgens hem geld tegoed bij het Staatsziekenfonds, ook moeten de ligdagtarieven aangepast worden.

“Prijzen gaan omhoog, water wordt duurder, straks moet wegenbelasting betaald worden, je kan het niet hebben dat in plaats van verhoging je vermindering krijgt,” meent Naarendorp.

Raoul Lith

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May