Stichting 8 december zal protesteren bij Turkije
20 Sep, 19:03
foto


De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, zal een krans leggen bij het Nationaal Verzoeningsmonument aan de Waterkant. Dit blijkt uit het programma dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgesteld en de media ervoor uitgenodigd heeft. De Stichting 8 december 1982 spreekt in een verklaring haar ernstige afkeuring uit. Vanuit de hoofdverdachte, president van de Republiek Suriname, en zijn regering worden volgens voorzitter Sunil Oemrawsingh acties ondernomen om nu ook internationale dignitarissen medeplichtig te maken aan het leed van de nabestaanden en doorkruising van de rechtspraak.

De Stichting keurt ten zeerste deze handelingen af en zal ook door een protestnota naar de regering van Turkije hiervan gewag maken. De Turkse minister komt morgen in Suriname aan.

Schijnbaar onopvallend, wordt op de naar de pers verzonden uitnodiging voor bijwoning van de activiteiten van de minister tijdens diens bezoek, melding gemaakt van een kranslegging bij het 'Nationaal Verzoeningsmonument', stelt de stichting. Het is niet gebruikelijk om bij 'nationale' monumenten kransen te leggen met internationale dignitarissen, stelt de stichting. "Meer nog, het is weer een mislukte en verwerpelijke poging om internationale acceptatie voor te wenden voor straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen".

"Bovendien zou de minister zelf beter moeten weten dan zich te gaan verbinden met een groep van mensen waarbij er al een strafeis is gesteld tegen de hoofdverdachte van 20 jaar. Zowaar geen reclame voor de minister maar meer nog voor het land dat hij vertegenwoordigt,Turkije."


Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May