Schade EBS-netwerk blijft voortduren
20 Sep, 12:25
foto


Ondanks alle waarschuwingen van de Energiebedrijven Suriname EBS NV blijven derden schade veroorzaken aan de stroomvoorziening en de infrastructuur daarvoor. Er zijn voor dit jaar al 715 gevallen genoteerd, van mastaanrijdingen tot het losrukken van kabels. Vliegers hebben 18 keer stroomstoringen veroorzaakt.

Volgens de EBS zorgen mastaanrijdingen en schade bij graaf-, dump- en transportwerkzaamheden nog steeds de oorzaak van meer dan de helft van de stroomstoringen. Beschadiging van transformatoren en ondergrondse kabels en vegetatieschade zet het bedrijf ook op de lijst van oorzaken van stroomonderbrekingen.

Niet alleen lijdt het bedrijf enorme financiële schade, maar worden ook zijn klanten gedupeerd door de stroomonderbrekingen. Het kost de EBS jaarlijks miljoenen SRD om de schade te herstellen, zegt het bedrijf in een persbericht. “De verzekering dekt bij lange na niet de totale schade.” Per geval variëren de kosten tussen de SRD 1.500 en SRD 150.000. In de bedragen is de gevolgschade niet opgenomen.

Vliegers in het netwerk kan behalve kortsluiting ook leiden tot elektrocutie en de dood. Elektriciteitskabels transporteren tussen de 6.000 en 161.000 volt. De stroom kan zich gemakkelijk geleiden door een vlieger als deze in contact komt met een stroomgeleider.
Opmerkelijk is ook het aantal storingen door slecht onderhoud van vegetatie langs het netwerk. Voor dit jaar zijn 289 storingen te wijten aan begroeiing op en in de buurt van het netwerk. Het is raadzaam om geen bomen in de omgeving van het elektriciteitsnet te planten. Waar de bomen te dicht bij het net komen, moeten de mensen zelf proberen te onderhouden; en dat op een veilige en deskundige manier.

De EBS benadrukt dat de veroorzaker altijd aansprakelijk blijft voor de schade. Het bedrijf zal de schade dan ook verhalen op de veroorzaker desnoods via de groene tafel.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May