Colombia: Cocaïneproductie areaal op 'recordniveau'
20 Sep, 10:22
foto


De Colombiaanse cocaïneproductie bereikte volgens onlangs vrijgegeven statistieken van de Verenigde Naties (VN), in 2017 een recordniveau. Het VN-bureau voor drugs en criminaliteit (UNODC) zegt dat de productie jaarlijks met ongeveer 31% steeg tot ongeveer 1.400 ton, gekweekt op 171.000 hectare.

Het bureau waarschuwde dat de productie de recente vredesinspanningen zou kunnen schaden. Colombia is 's werelds grootste producent van cocaïne, waarvan een groot deel terechtkomt in de Verenigde Staten, de grootste consument ter wereld.
Gloria María Borrero Restrepo, de minister van Justitie in Colombia, noemde de gegevens "heel erg zorgwekkend". Volgens het UNODC-rapport was het coca-productieareaal in Colombia vorig jaar het hoogste dat ooit is geregistreerd. Er is een stijging van 25.000 hectare vanaf 2016. Het totale areaal voor cocateelt was in 2017 naar schatting 17% hoger dan in 2016.

Volgens het rapport had de potentiële productie van cocaïne een waarde van US$ 2,7 miljard op de lokale markt. De VN zei dat de regio die grenst aan de Stille Oceaan, in Colombia de meest intensief bebouwde is.

Op zichzelf heeft de deelstaat Narino aan de grens met Ecuador meer landbouwgrond gewijd aan coca dan geheel Peru, dat een andere grote producent is. Tachtig procent van de coca is de afgelopen tien jaar in hetzelfde gebied geteeld, terwijl gewassen 33% meer cocabladeren - het belangrijkste cocaïnediner - produceerden dan in 2012.

Aanpak autoriteiten
Het land vecht al jarenlang tegen cocaïneproductie, waarbij de VS jaarlijks ongeveer US$ 400 miljoen verstrekt om te helpen in de Colombiaanse oorlog tegen drugs. Vorig jaar ondertekende Colombia ook een overeenkomst met de VN voor US$ 300 miljoen om de productie van cocaïne te verminderen door boeren te compenseren die ermee instemmen over te schakelen van het verbouwen van coca naar veiliger gewassen.

In augustus zei de nieuw verkozen president Ivan Duque tegen verslaggevers dat de regering een nieuw drugsbestrijdingsbeleid zou creëren, waarbij het doel zou zijn om 'concrete resultaten' te hebben in de komende vier jaar. Een schema om drones te gebruiken om coca-gewassen met herbicide te sproeien, heeft echter kritiek gekregen.

De voorganger van Duque, Juan Manuel Santos, heeft luchtbestuiving met het chemische glyfosaat in 2015 opgeschort, na waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de chemische stof aan kanker kan worden gekoppeld.

De cocaïnehandel van het land bloeit nog steeds, ondanks de vredesovereenkomst van 2016 in Colombia, die vijf decennia van gewapende conflicten met de grote rebellengroep de Farc, eindigde. Sommigen beschuldigen de overheid ervan dat zij zich te zwaar heeft geconcentreerd op vrede, terwijl anderen zeiden dat door zich ‘te bekeren’ de Farc rebellen een vacuüm hebben achtergelaten in de handel waar ze eens de macht over hadden.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May