Venezuela zal olie-export naar China aanzienlijk verhogen
20 Sep, 04:40
foto
Nicolas Maduro was vorige week twee dagen in China en heeft vergaderingen bijgewoond bij de China Development Bank en de China National Petroleum Corporation. (Foto: AFP)


Venezuela zal zijn olie-export naar China uitbreiden naar één miljoen vaten per dag. Dat heeft president Nicolas Maduro gezegd na een bezoek aan Beijing. China was al een sterke economische partner en had ermee ingestemd om nog eens US$ 5 miljard in Venezuela te investeren, zei Maduro dinsdag, eraan toevoegend dat de investering zou helpen de productie te stimuleren en de olie-export naar China bijna te verdubbelen.

"We zetten de eerste stappen in een nieuw economisch tijdperk", zei hij, zoals aangehaald door persbureau AP. "We zijn op weg om een nieuwe economie te hebben, en de overeenkomsten met China zullen deze versterken."

Maduro bracht vorige week twee dagen door in China. Hij werd verwelkomd door zijn collega Xi Jinping en woonde vergaderingen bij in de China Development Bank en de China National Petroleum Corporation (CNPC).

Venezuela heeft het afgelopen decennium al meer dan US$ 60 miljard krediet ontvangen van Beijing, maar heeft nog steeds ongeveer US$ 20 miljard te betalen. Caracas heeft de schuld terugbetaald met olieleveringen.

Maduro zei tegen buitenlandse media dat CNPC-president Zhang Jianhua donderdag naar Venezuela zal afreizen om de laatste hand te leggen aan 'de investering die ze gaan maken'. China versoepelde de schuldsaneringen in Venezuela in 2016, terwijl het Zuid-Amerikaanse land werd gegrepen door een economische crisis.

Maduro weigerde commentaar te leveren op de vraag of deze voorwaarden tijdens onderhandelingen met China waren verlengd. "Venezuela betaalt zijn schulden op tijd. Het heeft getoond dat hij op de moeilijkste momenten in staat is om te reageren op zijn Chinese verplichtingen," zei hij. Op Twitter zei de president dat beide landen in totaal 28 overeenkomsten hebben ondertekend, waarmee ze de meer dan 700 ontwikkelingsprojecten op verschillende gebieden hebben uitgebreid.

Economische crisis
De economie van Venezuela is de laatste jaren snel verslechterd, met een inflatie die volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar verwachting dit jaar een miljoen procent zal bedragen. Burgers hebben te maken met tekorten aan voedsel en medicijnen, terwijl openbare diensten zoals transport, elektriciteit en water zijn getroffen door onderbrekingen.

Miljoenen Venezolanen zijn het land uit gevlucht sinds de economie vier jaar geleden in een recessie terechtkwam. De crisis begon na een crash van 2014 in de prijs van olie, die goed is voor 96 procent van de inkomsten van Venezuela. Het leidde tot tekorten aan buitenlands kapitaal, die alleen maar erger werden doordat de overheid geld drukte.

De olieproductie is in augustus gedaald tot een dieptepunt van slechts 1,4 miljoen vaten per dag in augustus, zegt de Organisatie van olieproducerende landen. Het is het laagste productiecijfer in dertig jaar. Tien jaar geleden nog had Venezuela een recordhoogte van 3,2 miljoen per dag.

Sunday 26 May
Saturday 25 May
Friday 24 May