Pokémon, vloeibare vorm van 'sukru' in omloop
19 Sep, 15:16
foto
Amritpersad Tiloe, hoofd van de Narcoticabrigade, wijst op gevaar van de vloeibare vorm van 'sukru', pokémon. Naast hem waarnemend korpschef Roberto Prade en minister Stuart Getrouw. (Foto: Raoul Lith)


De Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname heeft een verdachte aangehouden. “Bij hem hebben we een nieuw drugssoort aangetroffen, genaamd Pokémon,” zegt Amritpersad Tiloe, hoofd van de Narcoticabrigade. Hij geeft aan dat het hier gaat om een vloeibare vorm van de beruchte ‘sukru’. Tijdens een persconferentie dinsdag is deze drug getoond.

Het hoofd van de Narcoticabrigade zegt dat de verdachte bekend heeft dat hij de drugs voor eigen gebruik heeft aangeschaft in buurland Frans-Guyana. “Ik moet u aangeven dat dit niet wordt opgelost. Het wordt precies zo gedronken, het is een partydrugs die in discotheken wordt gebruikt,” geeft Tiloe aan.

De politieofficier roept de gemeenschap op alert te zijn. Op de verpakking staat een afbeelding van de bekende Pikachu uit de Pokémon-serie. Volgens de politiefunctionaris is het de bedoeling van de verstrekker de drugs juist aan kinderen te verkopen. Hij merkt op dat volgens de verdachte het spul hem ‘vrolijk‘ laat voelen.

Waarnemend korpschef Roberto Prade deelt mee dat het beleid gericht is op wat uit Suriname wordt gesmokkeld aan drugs. “Maar er komt ook heel wat stof Suriname binnen. Met name vanuit Nederland de synthetische drugs. En we weten dat Nederland marktleider is als we praten over synthetische drugs,” stelt de politiebaas. Hij geeft aan dat het KPS bezig is met de drugsbestrijdingsdiensten in Nederland die ook helpen bij het Bestrijding Internationale Drugteam (BID) programma. Prade zegt dat de agenten zo wegwijs worden gemaakt in het ‘doolhof’ van synthetische drugs, deze te herkennen en in beslag te nemen.

Het BID programma wordt op regelmatige basis geëvalueerd. Volgens Prade vindt dat zeker drie keer per jaar plaats door buitenlandse delegaties waarbij er ook trainingen worden verzorgd. “Er is reeds een training verzorgd naar het herkennen van synthetische drugs. Maar we merken dat er steeds nieuwe varianten de kop opduiken. Dus we willen bij blijven met de tijd.”

Raoul Lith

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June