Minister Getrouw: Banden met DEA worden verscherpt
19 Sep, 11:35
foto
Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie op een persconferentie van de politie-leiding. (Foto: Raoul Lith)


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft op een persconferentie dinsdag uitgelegd dat de banden met de Drug Enforcement Administration (DEA) worden verscherpt. Dit is volgens hem duidelijk naar voren gekomen tijdens een onderhoud dat hij op eigen verzoek had met de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan.

De minister zegt dat de Counter Terrorism Unit (CTU) deel uitmaakt van het directoraat Nationale Veiligheid. Getrouw herhaalt dat hij in overleg met de procureur-generaal (pg) de politiemensen, die betrokken zijn bij deze unit heeft onttrokken. Pg Roy Baidjnath Panday heeft eerder aan Starnieuws gezegd dat tijdens een kennismakingsgesprek de minister informatie met hem heeft gedeeld over onjuist handelen van enkele leden van het team en de aandacht hiervoor heeft gevraagd. De pg gaf aan dat de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU) "met buitenlandse rechtshandhavingsdiensten bijgedragen heeft aan het opschalen van informatie welke effectief is toegepast in de opsporing van enkele ernstige strafbare feiten waaronder de duikbootzaak, het drugsvliegtuig in Saramacca alsook in het onderzoek met betrekking tot de terreurverdachten."

Getrouw zegt aan de Amerikaanse ambassadeur uitgelegd te hebben wat er gebeurd is rond de CTU en wat de rol is van de minister van Justitie en Politie. "Ik maak deel uit van de uitvoerende macht. Ik heb hem ook de scheiding der machten, wat een internationaal gegeven is, uitgelegd. De rechterlijke macht is er om erop toe te zien dat de uitvoerende macht, ministers, hun bestuurshandelen op basis van wet en regelgeving verrichten. Zo ook het onttrekken van de politiemannen uit CTU. En met feiten en omstandigheden heb ik hem ervan kunnen overtuigen wat de redenen zijn," zegt de bewindsman.

"Ik mag niet klagen. Ik mag niet jokken - want er was een stelling geponeerd dat de internationale drugsorganisatie (DEA) op basis van een bepaalde gedachtegang niet langer wilde meewerken met Suriname. Aan het eind van het gesprek stelde hij (de Amerikaanse ambassadeur) mij gelijk gerust. De samenwerking komt of het wordt verscherpt, het wordt bekrachtigd. En dat is voor mij als jonge minister toch wel een mijlpaal," voert Getrouw aan. Hij deelt mee dat er goede afspraken zijn gemaakt. Nolan vertrekt 29 september. De nieuwe ambassadeur komt in november aan en zij wordt ook persoonlijk verwelkomd door de bewindsman.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June