Moon: Noord-Korea akkoord met sluiten raketlanceerlocatie
19 Sep 2018, 13:27
foto
De Koreaanse leiders hebben een akkoord bereikt. Ze noemen het een 'sprong voorwaarts'.(Foto: Reuters)


De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ermee ingestemd één van de belangrijkste raketproeven en lanceerlocaties van het land te sluiten, zegt de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in. Na een ontmoeting in Pyongyang, zijn de twee leiders het eens geworden over een manier om denuclearisatie tot stand te brengen, zegt Moon.

Kim heeft de overeenkomst omschreven als een "sprong voorwaarts" richting militaire vrede op het schiereiland. Kim zei ook dat hij hoopte "Seoul in de nabije toekomst te bezoeken." Als hij dat doet, is hij de eerste Noord-Koreaanse leider die het Zuiden bezoekt.

Het belangrijkste van de top was de kwestie van denuclearisatie. Terwijl de Verenigde Staten (VS) en Noord-Korea eerder dit jaar in brede termen overeenstemming bereikten om aan dat doel te werken, zijn de onderhandelingen tot stilstand gekomen. Pyongyang heeft nu geprobeerd zijn inzet te herbevestigen.

Moon zei Kim "had ingestemd om de Tongchang-ri testplaats van de raketmotor en van de raketlancering faciliteit permanent te sluiten" en dat dit "in aanwezigheid van deskundigen van relevante naties zou worden gedaan".

BBC-correspondent in Seoul, Laura Bicker, zei dat het toestaan van onafhankelijke inspecteurs om de ontmanteling van de Tongchang-ri-site te zien een grote stap vooruit was. Ze voegde eraan toe dat satellietbeelden hadden gesuggereerd dat Tongchang-ri vernietigd was, maar dat de verklaring het inspecteurs mogelijk zou maken om het proces te verifiëren.

Volgens monitoringgroep 38 North is Tongchang-ri sinds 2012 de belangrijkste satellietlanceringsfaciliteit in Noord-Korea. Het is ook gebruikt voor het testen van motoren voor Noord-Koreaanse raketten die in staat zijn om de VS te bereiken.

Moon zei dat Kim ook had ingestemd met het sluiten van de Yongbyon-kernfaciliteit - waar wordt aangenomen dat Noord-Korea het materiaal heeft geproduceerd dat wordt gebruikt in zijn kernproeven - maar alleen als de VS enige wederzijdse actie ondernemen. De details daarvan waren niet gespecificeerd.

Noord-Korea blies zijn belangrijkste nucleaire testlocatie in Punggye-ri op kort voor de ontmoeting van Kim met de Amerikaanse president Donald Trump in juni. "Het resultaat is een grote overwinning voor Moon Jae-in, die erin is geslaagd om een reeks positieve krantenkoppen te halen door Kim Jong-un over denuclearisatie," vertelde Ankit Panda, redacteur van The Diplomat, aan de BBC.

"Geen van de concessies is echt kostbaar voor Kim en zal Noord-Korea niet helpen om zich te richten op korte termijn ontwapening, maar een verdere basis bieden voor het opbouwen van vertrouwen waarop de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea kunnen voortgaan."

De twee landen hebben ook vooruitgang geboekt bij de interne Koreaanse banden, waarbij ze plannen aankondigden om hun spoorwegen met elkaar te verbinden, meer reünies mogelijk te maken voor families die van elkaar gescheiden waren door oorlog en samen te werken aan gezondheidszorg.

Moon heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd om naar Seoul te komen. Vermoedelijk vindt dat bezoek voor het einde van dit jaar plaats. De twee staatshoofden zullen ook proberen de 2032 Olympische Zomerspelen samen te organiseren.

De minister van Defensie van het Zuiden en het hoofd van het Noord-Koreaanse leger tekenden ook een overeenkomst om de militaire spanningen te verminderen door een bufferzone langs de grens in te stellen om incidentele botsingen te voorkomen. De ondertekening vond plaats halverwege een driedaags bezoek van Moon aan Pyongyang.
Hoewel het de eerste reis naar de Noord-Koreaanse hoofdstad is in een decennium door een leider uit het zuiden, is het de derde ontmoeting van Moon met Kim Jong-un sinds hun historische top in april.

Pogingen om denuclearisatie tussen het noorden en de VS tot stand te brengen, waren onlangs een patstelling geworden. De top in Pyongyang van deze week zal de rol van het Zuiden als bemiddelaar alleen maar versterken.

Trump was snel om zijn genoegen voor de Moon-Kim-top te tweeten. De VS en Noord-Korea hielden hun eigen historische bijeenkomst in juni, toen Trump en Kim het erover eens waren dat ze in grote lijnen naar denuclearisering zouden streven. Sindsdien is er echter weinig vooruitgang geboekt zonder duidelijk proces of tijdlijn.

De meeste waarnemers waarschuwen dat het Noorden tot nu toe geen zinvolle stappen heeft ondernomen om zijn controversiële kernwapenprogramma te beëindigen en de top van deze week misschien niet genoeg is om hen te overtuigen.

"Zo is de verbintenis om het Yongbyon-complex te sluiten gebaseerd op wederzijdse Amerikaanse maatregelen, wat problemen oplevert", waarschuwt Panda. "Washington zal hier moeten helpen de koers te verplaatsen en het is onduidelijk of de Trump-administratie dat kan doen."
Trump zei onlangs dat hij en Kim "iedereen het tegendeel zouden tonen", nadat hij een uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider ontving voor een tweede top. Beide partijen zeggen dat ze eraan werken om die ontmoeting tot een goed einde te brengen.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March