Twee Korea's proberen nucleaire gesprekken te ontgrendelen
18 Sep 2018, 22:27
foto
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in schudt de hand met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un als ze arriveren voor hun ontmoeting op het hoofdkantoor van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij van Korea in Pyongyang, Noord-Korea in deze foto uitgegeven door Korea News Agency
(Foto: Reuters)


De leiders van Zuid- en Noord-Korea zijn van plan stappen aan te kondigen die zijn gericht op het opnieuw aanwakkeren van vastgelopen nucleaire gesprekken en het verdiepen van bilaterale banden. De twee hebben elkaar ontmoet voor een tweede dag van top besprekingen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in startten hun derde ontmoeting op dinsdag, waarin Kim zei dat zijn 'historische' top met de Amerikaanse president Donald Trump in juni de regionale stabiliteit had verbeterd en hoop op verdere vooruitgang had aangewakkerd.

Op woensdag wordt een gezamenlijke verklaring verwacht van de twee leiders aan het einde van hun gesprekken. Daarin zullen aanwijzingen zijn of de onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over de ontmanteling van de nucleaire programma's van Pyongyang weer op gang zullen komen. Het resultaat zal ook een lakmoesproef zijn voor een andere vergadering die Kim onlangs heeft voorgesteld aan Trump.

Kim beloofde te werken naar de "volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland" tijdens zijn eerste ontmoeting met Moon in april in de Gedemilitariseerde Zone die de twee Korea's scheidt en op zijn top met Trump in juni.

Maar discussies over hoe de vage toezeggingen kunnen worden geïmplementeerd, zijn sindsdien gestagneerd, waarbij Washington concrete actie nastreefde voor denuclearisatie door Noord-Korea voordat het instemde met een hoofddoelstelling van Pyongyang - een einde te maken aan de Koreaanse oorlog 1950-53.

Pyongyang heeft geen enkele indicatie gegeven dat het bereid is zijn nucleaire arsenaal eenzijdig op te geven en zoekt verlichting van harde internationale sancties.

Woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde dinsdag tijdens een nieuwsbriefing dat Washington hoopte dat de jongste Noord-Zuid-top "zinvolle, verifieerbare stappen in de richting van de denuclearisering van Noord-Korea zou brengen" en noemde het een "historische kans" voor Kim om toezeggingen die hij deed tijdens zijn top in juni met Trump na te komen. Nauert zei dat de Verenigde Staten "zeer nauw en zorgvuldig en regelmatig met de Zuid-Koreanen zou blijven overleggen" tijdens hun bijeenkomsten in Noord-Korea.

De top van deze week, de derde tussen Kim en Moon dit jaar, is bedoeld om concrete stappen te maken om de Panmunjom-verklaring uit te voeren. De verklaring is genoemd naar het grensdorp waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten, zeiden de functionarissen van Seoul.

De twee Korea's werken ook aan een afzonderlijk militair akkoord dat gericht is op het onschadelijk maken van spanningen en het voorkomen van gewapende schermutselingen tussen de oude vijanden, die technisch nog steeds in oorlog zijn omdat de Koreaanse oorlog in 1950-1953 eindigde met een wapenstilstand en geen vredesverdrag.

Nieuw tijdperk
De buren hebben al ingestemd met het intrekken van een aantal bewakingsposten en uitrusting, in een poging om 's werelds meest zwaar versterkte grens te transformeren in een gebied zonder wapens.

"Wat we proberen te bereiken is onomkeerbare, duurzame vrede. We willen op weg naar een nieuw tijdperk op basis van de bestaande overeenkomst, niet een nieuwe verklaring, "vertelde Moon's perssecretaris Yoon Young-chan dinsdag tijdens een nieuwsbriefing.

Volgens assistenten van Moon vroeg Trump aan Moon om "hoofdonderhandelaar" te zijn tussen hem en Kim, nadat de Amerikaanse president vorige maand een reis naar Pyongyang had geannuleerd. Hij herhaalde wat de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had gezegd. Volgens Pompeo was er weinig vooruitgang geboekt bij nucleaire gesprekken.

De Verenigde Staten dringt er bij de landen op aan zich strikt te houden aan de nationale sancties, gericht op het verstikken van de financiering van Pyongyang's nucleaire en ballistische raketprogramma's, die een bedreiging vormen voor de Verenigde Staten.

Dit zal waarschijnlijk een thema zijn wanneer Pompeo op 27 september een bijeenkomst van de Amerikaanse Veiligheidsraad over Noord-Korea organiseert in de marge van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Zuid-Korea hecht hoge verwachtingen aan Kim's opmerkingen tegen de speciale afgezanten van Moon eerder deze maand. Kim zei toen dat hij denuclearisatie wilde bereiken binnen Trump's eerste ambtstermijn dat begin 2021 eindigt. De Noord-Koreaanse leider benadrukt echter tegelijkertijd dat Washington zijn aanvankelijke "goodwill" -intenties moest beantwoorden .
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March