SVB pakt tekort aan gediplomeerde coaches aan
17 Sep 2018, 08:27
foto


De Surinaamse Voetbalbond (SVB) is vast van plan om het tekort aan gediplomeerde trainers aan te pakken. Dit zal het bestuur doen in samenwerking met Stichting Instituut Sportopleidingen (SISO). Het blijkt dat met het toenemen van het aantal clubs in de eerste divisie, het steeds moeilijker wordt om een geschikte hoofdcoach te vinden die voldoet aan de gestelde eisen. De SVB heeft nu na enkele jaren stilstand het plan gevat om een SVB\SISO Coach- A en- C training te verzorgen.

Om de kwaliteit van het voetbal te verbeteren is de Wereldvoetbalbond FIFA reeds enkele jaren bezig met een proces van licenties. Ook de Concacaf ziet er streng op toe dat de lidlanden het voetbal in hun land drastisch hervormen. “Zo moeten de clubs van de 1e en de 2e divisie van de SVB voldoen aan de licentievoorwaarde om deel te nemen aan de competitie. Een belangrijke voorwaarde is dat de hoofdcoach in de 1e divisie in het bezit moet zijn van een A diploma,” zegt de technisch directeur van de SVB, Bis Kali.

De SVB en SISO starten in oktober met een A cursus voor voetbalcoaches. Trainers die reeds in het bezit zijn van een B diploma kunnen zich nu al inschrijven, stelt de directeur.

De behoefte aan gekwalificeerde coaches is bijzonder groot, bevestigt hij. In dit kader zal ook in Paramaribo een aanvang worden gemaakt met een Coach- C voetbal cursus. Deze cursus voor beginnende coaches zal vier maanden duren.
Volgens Kali, zullen de cursisten naast voetbaltheorie en -praktijk ook onderricht worden in spelregelkennis, reglementskennis, leidinggeven en sportgezondheidskunde.

Kali benadrukt dat het “geven van voetbaltrainingen wel centraal staat'. Aan het eind van de cursus ontvangen de geslaagden het diploma: Coach trainer C. Belangstellenden voor zowel de A als de C cursus kunnen zich tot en met 20 oktober inschrijven.

Ala-D Media
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April