Van der San: Misverstand blokkering vergoeding DNA-leden
15 Sep 2018, 12:34
foto
Eugène van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, Kabinet van de President.


Dat Cebuma de schadeloosstelling van Assembleeleden niet heeft uitgedraaid, komt door een misverstand. President Desi Bouterse heeft niet de opdracht gegeven om uitbetalingen van andere machten te blokkeren. Hij heeft het gehad over het honorarium van de president, vicepresident en de ministers. Dit zegt de directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, van het Kabinet van de President van de Republiek Suriname, Eugène van der San, om verduidelijking gevraagd aan Starnieuws.

Van der San legt uit dat na de terugkeer van het staatshoofd uit Cuba hij gezegd heeft dat hij de verhoogde salarissen voor de leden van de regering zal bevriezen. Vanaf toen heeft Van der San als directeur van het kabinet het initiatief genomen om een wetsvoorstel te maken om te zorgen dat wat de president heeft gezegd, juridisch ook gedekt wordt. Hij is toen het concept klaar was in overleg getreden met de raadsadviseurs, Jules Wijdenbosch, Edmund Leiles en Eddy Jozefzoon. Uit het overleg zijn twee wetsvoorstellen uitgerold. De ontkoppeling van de salarissen van de ministers van de departementsdirecteur. In een tweede wetsvoorstel is de ontkoppeling van de salarissen van de president en de vicepresident aan die van de ministers. Deze kwestie is met de president besproken en hij is ermee akkoord gegaan.

"Vooruitlopend op de wetswijziging heeft de president aan minister Moestadja, als de eerste vervanger van de vicepresident, de instructie gegeven om er alles aan te doen dat de uitbetaling voor de leden van de regering niet plaatsvindt," zegt Van der San. Moestadja op zijn beurt heeft kennelijk minister ad-interim van Financiën, Roline Samsoedien, de instructie verder gegeven. De opdracht is gegeven waarbij de verhoogde uitbetalingen van de president, vicepresident, ministers én DNA-leden is geblokkeerd. Ook de salarisstrookjes van leden van de Staatsraad is niet uitgedraaid.

Van der San biedt ook zijn verontschuldiging aan aan Assembleelid Mahinder Jogi (VHP). Jogi was niet te spreken over dat aan Cebuma de opdracht is gegeven om ook de schadeloosstelling van Assembleeleden te blokkeren. Jogi stelde dat de president die bevoegdheid mist, omdat daarvoor eerst de wet moet worden gewijzigd.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April