Marrons zullen eenheid demonstreren op 10 oktober
15 Sep 2018, 02:38
foto
Commissieleden 'Viering 10 oktober' te Drie Tabbetje. Van l- r: Ruben Ravenberg, hoofdkapitein Wajo, hoofdkapitein John Lesina, Leo Brunswijk, Bryan Patra en Rinia Alfaisi.


De Marron gemeenschap zal op 10 oktober, tijdens de viering van de Dag der Marrons, eenheid demonstreren. Vertegenwoordigers van de zes Marronstammen met hun leiders worden massaal te Drie Tabbetje, waar de zetel van de Aucaners is gevestigd, verwacht. Het belangrijkste doel van de viering dit jaar is om bewustwording en eenheid onder de Marrons aan te wakkeren. Dit kwam naar voren tijdens een vrijdag gehouden persconferentie van de commissie 'Viering 10 oktober' met als voorzitter Leo Brunswijk.

Het gaat niet om een politieke activiteit, verzekert Brunswijk. “Wij zullen onze kracht tentoonstellen deze dag. Eenieder die zich associeert met de Marrons en zich Marrons voelt, is uitgenodigd. De uitnodiging zal ook richting te regering gaan”. Volgens Brunswijk zijn alle stammen, inclusief de Saramaccaners uitgenodigd. De uitnodiging is gericht aan de stam en haar leiders. Het is de bedoeling dat er een Drie Tabbetje Verklaring 2018 uit de verschillende krutu’s zal voortvloeien. Deze zal aan de regering worden overhandigd en dienen als naslag. De vele problemen waarmee de stammen dagelijks te kampen hebben, zullen in een driedaagse conferentie aan de orde komen om vervolgens op 10 oktober een verklaring uit te geven. Er zal sowieso gefeest worden maar de focus is meer gericht op eenheid en bewustwording, laat Brunswijk optekenen.

Het initiatief komt van granman Bono Velanti, grootopperhoofd van de Aucaners. Hij heeft op 2 september de commissie bestaande uit verschillende personen mandaat gegeven om de activiteit te houden. Ook de inheemsen zullen special worden uitgenodigd. Volgens hoofdkapitein John Kesina van het kabinet van de Aucaanse granman zullen de discussies ordelijk en vreedzaam verlopen. Hij kaartte enkele discussiepunten aan zoals het grondenrechtenvraagstuk, houtkap, goudwinning, traditioneel leiderschap. Echter zullen de stammen zelf moeten komen met de specifieke problemen, geeft hij aan. Er zijn verschillende subcommissies in het leven geroepen om deze dag tot een grootst succes te maken.

Ala-D Media
Advertenties