President Bouterse lovend over VS-ambassadeur Nolan
15 Sep 2018, 00:00
foto
President Desi Bouterse in gesprek met de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Edwin Nolan. In het midden ambassadeur Michel Kerpens. (Foto: NII)


De relatie met de Verenigde Staten van Amerika is onder leiding van ambassadeur Edwin Nolan verder uitgebouwd en verstevigd. "Wij hebben een veel betere verhouding. Wij zijn continu bezig om de relatie verder inhoud te geven en te verdiepen." Dit zegt president Desi Bouterse in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut. Hij heeft de ambassadeur, die binnenkort vertrekt, vrijdag ontvangen. Karen Lynn Williams uit Missouri wordt de opvolger van Nolan.


"Er zijn natuurlijk aspecten waar wij heel trots op mogen zijn", zegt de president. Hij noemt als voorbeeld het democratiseringsgebeuren en de vrije meningsuiting. De ondersteuning en capaciteitsversterking wat betreft de sectoren zoals drugsbestrijding. "Suriname heeft een heel belangrijke rol gespeeld in anderhalf jaar tijd met betrekking tot grote drugsvangsten, weer recentelijk in het buitenland. Dit is natuurlijk ook de Amerikaanse vrienden opgevallen," stelt Bouterse. Samen met de Amerikanen en de Fransen wordt geprobeerd om de drugssmokkel tegen te gaan.

Over het bestrijden van internationale terrorisme, is ondersteuning nodig merkt de president op. Zeker wat betreft materiële steun, versterking en trainingen. "Dat loopt heel erg goed. Deze meneer Nolan heeft een bijzondere bijzondere bijdrage geleverd. Hoewel de Amerikaanse regering zich niet direct bemoeit met haar entrepreneurs, is het volgens Bouterse significant om te weten dat een aantal investeerders uit VS heel nauw kijken naar de ontwikkelingen in Suriname.

Het staatshoofd is bijzonder lovend over de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur. Nolan heeft een geweldige job gedaan en heeft zich nooit negatief in de media uitgelaten over Suriname. Ambassadeurs zijn geaccrediteerd bij Buitenlandse Zaken, maar ze zijn welkom bij de president. Nolan gaat met pensioen en de president wilde hem bedanken namens het volk voor wat hij voor Suriname heeft gedaan. Bouterse kijkt uit naar de nieuwe ambassadeur van de VS die binnenkort haar geloofsbrieven zal aanbieden. Nolan houdt op 18 september zijn afscheidsreceptie. De president zegt zijn best te zullen doen om ernaar toe te gaan. Hij mag voorlopig maar twee uur per dag werken van zijn artsen, maar hij maakte vrijdag toch een lange dag met een regeringsvergadering, het ontvangen van de geloofsbrieven van de nieuwe Chinese ambassadeur en het bezoek van de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur.
Advertenties