Ambassadeur China biedt geloofsbrieven aan
14 Sep 2018, 18:28
foto
Ambassadeur Liu Quan van de Volksrepubliek China poseert voor de foto na het aanbieden van zijn geloofsbrieven. (Foto: SCTV)


Ambassadeur Liu Quan van de Volksrepubliek China heeft vandaag zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Desi Bouterse. Liu is de 13e Chinese ambassadeur die zijn land zal dienen in Suriname. De aanbieding van de geloofsbrieven komt daags voor het bezoek van China’s minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken aan Paramaribo.

De nieuwe ambassadeur wil de goede relatie tussen China en Suriname voortzetten, zoals “het wederzijdse politiek vertrouwen en versterken van de People-to-People alsook de zakelijke relaties”. Sinds Liu post vatte op de ambassade in Paramaribo heeft hij verschillende personen en organisaties ontmoet. Naast kennismakingsbezoeken met verschillende kabinet ministers ging hij aan tafel met Surinaamse bursalen die voor studie zouden afreizen naar Beijing. Liu gelooft erin dat samenwerking op het gebied van capaciteitsversterking zal leiden tot de ontwikkeling van Suriname. Zijn ambassade wil het komende jaar 400 personen een training en/of studiebeurs bieden.

Tijdens een welkoms etentje van de Suriname Chinese United Association (SCUA) de overkoepelde organisaties van Chinese verenigingen, heeft Liu zijn medewerking toegezegd om gezamenlijk te werken aan de uitdagingen. De diplomaat zegde ook de medewerking toe om samen 165 jaar Chinese vestiging in Suriname te herdenken in oktober.

In elke ontmoeting staat de ambassadeur stil om het belang van het Chinese One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel) uit te leggen. Suriname sloot zich afgelopen mei aan tot OBOR als het derde Caribische land. Liu wil zich inzetten dat de twee landen meer uit dit initiatief halen dan de bestaande technische en pragmatische samenwerking. De ‘Belt & Road’ optie is bedoeld om de wereldeconomie een boost te geven, via open economische win-win relaties, ook die met Suriname.

De diplomaat woonde ook het forum bij van de Associatie van Chinese Ondernemingen in Suriname en die van Chinese (staats)bedrijven die lokaal operationeel zijn. Hij wisselde ook van gedachte met de de Council for the Promotion of Peaceful National Reunification (CCPPR) in Suriname.
Liu (1960) studeerde aan de China Foreign Affairs University en begon zijn carrière als diplomaat in 1985 op de Chinese Ambassade in Gambia. Hij heeft zijn land afwisselend gediend vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing en door de jaren heen meerdere male in verschillende functies in Nieuw Zeeland, Indonesië, Maleisië, Houston (VSA) en tot recentelijk ambassadeur van de eilandengroep Vanuatu.

De ambassadeur arriveerde op 19 augustus in Suriname en overhandigde een dag later een kopie van zijn geloofsbrieven aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Formeel kwam het nieuws over zijn benoeming tot ambassadeur voor Suriname enkele weken later vanuit Beijing. Op 7 september berichtte Xinhua, het Chinees nieuwsagentschap over de verklaring van die ochtend waarin stond dat de president Xi Jinping van China negen ambassadeurs had benoemd waaronder Liu.

Op 18 december 2018 herdenkt China 40 jaar openstellen van de economie en sociale hervormingen onder oud-president Deng Xiaoping. Verschillende marktvriendelijke hervormingen werden doorgevoerd met als doel een snellere ontwikkeling van het land mogelijk te maken.

Friday 22 November
Thursday 21 November
Wednesday 20 November