Twee talentvolle jeugdige schakers naar China
13 Sep 2018, 22:02
foto
Ky-mani Wijnhard en Jason Yeung zijn samen met hun moeders naar China vertrokken voor een schaakcursus.


Twee jonge schakers zijn onder begeleiding van hun moeders voor een speciale schaakcursus naar China vertrokken. De 11-jarige Jason Yeung en de 9-jarige Ky-mani Wijnhard zijn in aanmerking gekomen voor deze schaakcursus. Deze schakers zullen twee weken vertoeven in het Aziatische land.

De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Frank Lo Kim Lin zegt in gesprek met Starnieuws dat de plannen voor deze schaaktraining in China, reeds vorig jaar zijn ontstaan tijdens de Srefidensi Chess Celebration. Tijdens die editie deden twee topschakers uit China mee in de Mastersklasse. Woman Grand Master Xiaobing, die tijdens dat toernooi op de 4e plaats eindigde, bood deze schaakcursus aan de Schaakbond aan, bestemd voor jonge talenten. De Schaakbond greep deze mogelijkheid met beide handen aan en is toen gestart met de voorbereidingen. Volgens Lo Kim Lin is deze afvaardiging mogelijk gemaakt door de goede relatie die de Schaakbond heeft weten op te bouwen met de Chinese ambassade.

Lo Kim Lin geeft aan dat voor Ky-mani en Jason is gekozen op basis van hun prestaties tijdens de Nationale Jeugdschaakkampioenschappen. Ky-mani die schaker is bij Schaakcombinatie Welgelegen (SCW), werd tijdens dit toernooi ongeslagen kampioen in de u-10 klasse. In de u-12 klasse wist Jason van Schaakvereniging Rukhmania het kampioenschap op te eisen.

Volgens de Schaakbond is het de bedoeling dat deze jonge schakers de training in China als voorbereiding moeten zien op de Wereldschaakkampioenschappen voor cadetten die later dit jaar in Spanje worden gehouden. Beide schakers zullen Suriname tijdens dit toernooi vertegenwoordigen.

Vishay Hardwarsing

Friday 22 November
Thursday 21 November
Wednesday 20 November