Evacuatie Filipijnen begint terwijl tyfoon Mangkhut nadert
13 Sep, 14:37
foto
Terwijl tyfoon Mangkhut afstevent op de Filipijnen vanuit de Stille Oceaan...


Tyfoon Mangkhut, de krachtigste tyfoon van het seizoen, komt steeds dichterbij het noorden van de Filipijnen, waardoor duizenden mensen naar veilige oorden trekken om zware regenval en hevige winden die in het weekend zullen toeslaan te ontvluchten. De tyfoon is al over de Noordelijke Marianen en Guam gegaan en verplaatst zich over de Stille Oceaan met winden die kunnen oplopen tot 255 km per uur.

Met een gigantische regenbui band van 900 km breed, gecombineerd met seizoensgebonden moessonregens, kan de storm zware tot intense regen met zich meebrengen die aardverschuivingen en plotselinge overstromingen kunnen veroorzaken, legt weervoorspeller Meno Mendoza uit.

Teams van het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn op scherp gezet in het noorden van Luzon, waar de storm naar verwachting op zaterdagochtend zal aankomen. "We maken ons zorgen over de 10 miljoen mensen op de Filipijnen die leven op het pad van deze verwoestende storm, inclusief degenen die meerdere keren zijn ontheemd vanwege de moessonregens in juli en augustus," zei senator Richard Gordon, de voorzitter van het Rode Kruis op de Filipijnen, woensdag. "We bereiden onze noodactiva en hulpgoederen voor, onze medewerkers en vrijwilligers zijn zeer alert op mogelijke inzet."

De gouverneur van Cagayan, Manuel Mamba, zei dat de noordelijke kust- en eilanddorpen in het geprojecteerde pad van de tyfoon donderdag, vandaag, zullen beginnen met evacuatie van bewoners. Hij heeft scholen en kantoren geadviseerd vrijdag te sluiten, behalve degenen die betrokken zijn bij reddings- en hulpwerk.
De storm werd snel krachtiger en bereikte het equivalent van categorie vijf op de schaal van Saffir-Simpson. Verwacht wordt dat de tyfoon zal verzwakken tot categorie vier voordat hij Hongkong en Macau bereikt.

Mangkhut is de 15e storm die de Filipijnen dit jaar treft. Het land wordt jaarlijks door zo’n 20 stormen geraakt en wordt beschouwd als één van 's werelds meest rampgevoelige landen

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March