Surinaams bedrijf haalt internationale standaard
13 Sep, 12:33
foto
Shen Long Company heeft de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen, ISO 9001: 2015 in handen.


Ooit bij stilgestaan dat wc-papier nu van een gecertificeerd bedrijf komt? Shen Long Company is de eerste Surinaamse onderneming die toiletpapier produceert onder de kwaliteitsnorm ISO 9001: 2015. “Dit betekent ten eerste de erkenning van onze producten en ons bedrijf. En voor de Surinamers dat ze over betere producten en diensten kunnen beschikken”, zegt vicemanager Gan Xiaoxi aan Starnieuws.

Begin augustus kreeg het bedrijf het goede nieuws van ISO-auditeer DNV GL binnen en een paar dagen geleden arriveerde het certificaat in Suriname. Ook de productie van de keukenrollen, jumbo rollen, luiers voor kinderen en volwassenen vallen onder de ISO standaard. “Wij zijn nu de eerste Chinese fabrikant in Suriname die ISO-gecertifieerd is. Het is een hele eer voor ons en voor de Chinese gemeenschap in Suriname.”

Het bekendste en meest verkochte bedrijfsproduct is Snowkleen toiletpapier. Dit en de andere producten worden al een jaar onder de ISO-standaard geproduceerd. “Wil je het certificaat behalen, dan moet je de kwaliteitseisen toepassen om te voldoen aan alle gestelde voorwaarden en regels,” legt Gan uit.

60% marktaandeel
In november 2016 deed Shen Long Company de aanvraag voor de certificering. “Sinds de oprichting van ons bedrijf in 2007 streven wij ernaar om producten van een goede kwaliteit gekoppeld aan een betere prijs te bieden”, licht hij de aanvraag toe. Ongeveer 60% van het toiletpapier op de Surinaamse schappen komt van dit bedrijf. “Onze gemiddelde maandelijkse productie ligt rond 40.000 balen van 24 toiletrollen.” In 2017 was de lokale verkoop goed voor 85% en 15 % ging richting buitenlandse markt. Donaties van producten worden hierin niet meegeteld.

Export regio
Binnenkort verschijnen de producten in een nieuwe verpakking met het ISO-certificaat. Deze internationale norm geeft de kwaliteitsmanagementsystemen aan. Klanten krijgen meer vertrouwen in ons en het product als ze weten dat wij ISO-gecertificeerd zijn, licht de vicemanager de bedrijfsstrategie toe. Shen Long Company wil met het ISO-certificaat op zak een groter marktaandeel op de Surinaamse markt. Tegelijk slaat het de vleugels uit naar de buitenlandse markten. Het ISO-certificaat is de gewenste troef in handen. “Als we onze producten willen exporteren naar ontwikkelde landen, moeten we aan een aantal kwaliteitseisen voldoen en die documenten hebben wij nu.”

De onderneming richt de ogen op de Caribische regio. Ook Frans-Guyana ziet zij als een potentiële markt. Guyana is momenteel de belangrijkste exportmarkt van het bedrijf. “Onder normale omstandigheden exporteren wij maandelijks 2 tot 3 containers toiletpapier en servetten naar Guyana.” Er zijn intussen ook proefexporten gedaan naar Jamaica en Trinidad & Tobago.

Voldoen aan eisen
In het jaar 2015 werd de standaard ISO 9001: 2015 op de markt gebracht en is tot nu de meest recente norm. Het geeft onder andere aan of de organisatie instaat is te voldoen aan de eisen van klanten, wet- en regelgeving voor het specifieke product en de eisen van de organisatie. Het certificeringsproces was een lang traject. Wij hebben veel geleerd en zijn gegroeid, blikt Gan terug. In het verleden werd het dagelijks beheer op basis van managementervaring gedaan. “Maar nu hebben we een systeem dat we moeten volgen en beheren.”

Het certificaat is drie jaar geldig. “We zullen ons blijven inzetten en naar beter streven”, verzekert hij. Worden de producten nu een stuk duurder? De vicemanager lacht, “ondanks wij de ISO-certificering hebben gehaald, zullen wij de producten van goede kwaliteit nog steeds onder een gunstige prijs op de markt brengen”.

Shen Long Company doneert jaarlijks met de kerst de bedrijfsproducten, levensmiddelen en huishoudelijke spullen aan sociale instellingen. Enkele van hen halen maandelijks gratis toiletpapier op. “Wij zullen blijven doneren en zo onze bijdrage leveren”, verzekert Gan.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April