Venezuela: Maduro naar China voor nieuwe fondsen
13 Sep, 10:30
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela woont een evenement bij met de Youth of the United Nations Socialist Party (PSUV) in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro reist naar China om economische overeenkomsten te bespreken. Venezuela, een Opec-lid, dat door crisis is getroffen, probeert de belangrijkste Aziatische financier ervan te overtuigen nieuwe leningen te verstrekken.

"Ik ga met hoge verwachtingen en we zullen elkaar over een paar dagen weer zien met grote successen", zei de linkse leider woensdag in een televisietoespraak die werd uitgezonden vanaf de luchthaven. Hij gaf geen verdere details.

Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet op een verzoek om commentaar en het was niet meteen mogelijk om een reactie te krijgen van de Chinese regering, meldt persbureau Reuters.

In meer dan een decennium heeft China meer dan US$ 50 miljard in Venezuela gestopt via olie-voor-leenovereenkomsten. De overeenkomsten hebben Beijing geholpen om de energievoorziening veilig te stellen voor zijn snelgroeiende economie. Tegelijkertijd heeft het een bondgenoot tegen Washington in Latijns-Amerika gesteund.

De geldstroom stopte bijna drie jaar geleden, toen Venezuela vroeg om een verandering in de betalingstermijnen te midden van de dalende olieprijzen en de dalende ruwe productie. De keldering van de olieprijzen en de olieproductie hebben de door de staat geleide economie in een hyperinflatie spiraal gebracht.

Het ministerie van Financiën van Venezuela zei in juli dat het $ 250 miljoen zou ontvangen van de China Development Bank om de olieproductie te stimuleren, maar gaf geen details. Venezuela accepteerde eerder een lening van US$ 5 miljard dollar uit China voor zijn oliesector, maar heeft het volledige bedrag nog niet ontvangen.

Lokale consultant Asdrubal Oliveros, die Chinese leningen op de voet volgt, zei woensdag dat Venezuela dicht bij een nieuwe lening van US$ 5 miljard komt om olieprojecten te financieren. Beijing wachtte op Maduro om een reeks economische maatregelen aan te kondigen, waaronder een sterke devaluatie en flexibelere valutacontroles, alvorens nieuwe fondsen beschikbaar te stellen, zei Oliveros.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April