Plan voor walvisreservaat opnieuw weggestemd
12 Sep, 08:32
foto
Commerciële walvisvaart is verboden in walvisreservaten. (Getty Images0


Een voorstel om een walvisreservaat te creëren in de Zuid-Atlantische Oceaan is weggestemd tijdens een bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) in Brazilië. Japan en verschillende andere pro-walvisjachtlanden stemden tegen het voorstel, waardoor het plan de tweederde meerderheid dat nodig was voor uitvoering niet heeft gehaald.

De Braziliaanse milieuminister, wiens land de oprichting van het opvangcentrum had voorgesteld, zei dat hij "teleurgesteld" was. Milieuactivisten zijn woedend op de uitkomst.

Het voorstel werd gesteund door 39 landen, waarbij 25 landen tegen stemden, inclusief de commerciële walvisvaartlanden IJsland, Noorwegen en Rusland. Maar dit is niet de eerste keer dat het voorstel om een walvisreservaat in de Zuid-Atlantische Oceaan te creëren, is mislukt.

Een soortgelijk voorstel, ingediend door Brazilië, werd tijdens een IWC-bijeenkomst in Panama in 2012, onderging hetzelfde lot. De Britse milieuminister, Edson Duarte, zei dat hij zich niet laat afschrikken door de jongste uitkomst. "We zullen dit jaar in andere vergaderingen van deze commissie werken om ervoor te zorgen dat het heiligdom eindelijk wordt gecreëerd," zei hij.

Het IWC erkent al twee walvisreservaten: één in de Indische Oceaan en de andere in de wateren rond de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. In 1986 stemde het ook in met een moratorium op de jacht, dat uiteindelijk een quasi permanent verbod werd.

Maar door een uitzondering te gebruiken in het verbod dat de walvisvaart toelaat voor wetenschappelijke doeleinden, heeft Japan sindsdien elk jaar tussen 200 en 1.200 walvissen gedood, inclusief jonge en drachtige dieren. En Japan probeert nu de commerciële walvisvangst officieel te herstellen.

De IWC zal later deze week zijn oordeel geven over de vraag of het verbod op de commerciële walvisvangst zal worden opgeheven. De walvisvangst in de 19e en het begin van de 20e eeuw bracht de gigantische zoogdieren op de rand van uitsterven.