Brazilië: Gevangen ex-leider Lula trekt zich terug
12 Sep, 02:48
foto
Lula had een grote voorsprong op de andere kandidaten. (Foto: Reuters)


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zich teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen van volgende maand, waardoor zijn running mate zijn (Lula’s) plaats kan innemen. De leider van de Arbeiderspartij, Gleisi Hoffman, kondigde de beslissing aan buiten het hoofdbureau van de politie, waar de 72-jarige een celstraf van twaalf jaar uitzit.

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft minder dan twee weken geleden de kandidatuur van Lula van de tafel geveegd vanwege zijn corruptie-veroordeling. Het besluit komt dagen nadat een extreemrechtse kandidaat werd neergestoken bij een betoging.
De 63-jarige Jair Bolsonaro moet nu een zware operatie ondergaan nadat hij was aangevallen door een man, zeiden artsen.

Een brief die Lula in zijn gevangeniscel schreef, werd voorgelezen aan zijn aanhangers die al vijf maanden buiten de gevangenis kampeerden en eisten dat hij werd vrijgelaten. De voormalige president, die regeerde van januari 2003 tot december 2010, schreef dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezingen die gepland zijn voor 7 oktober. Hij noemde Fernando Haddad als de man om zijn plaats in te nemen.

De beslissing komt na een lange juridische strijd die een hoogtepunt bereikte op 31 augustus toen het Superior Electoral Court (TSE) oordeelde dat hij "niet in aanmerking kwam" voor het presidentschap. Het juridisch team van Lula en de Arbeiderspartij zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. Het Hooggerechtshof moet nog steeds een uitspraak doen in dat beroep. Tot maandagavond was het de strategie van de Arbeiderspartij om Lula's naam zo lang mogelijk op de kandidatenlijst te houden.

Lula verliet het ambt met recordgoedkeuringsclassificaties en ondanks dat hij gevangen werd gezet, zei bijna 40% van de mensen die door het opiniebedrijf Datafolha werden gevraagd dat ze op hem zouden te stemmen.

Fernando Haddad, aan de andere kant, is een voormalige minister van onderwijs die weinig naamsbekendheid heeft buiten São Paulo, waar hij als burgemeester diende. Het juridisch team van Lula vroeg het Hooggerechtshof om de deadline voor het registreren van kandidaten voor het presidentschap van dinsdag tot maandag 17 september te verlengen om zichzelf meer tijd te geven. Typerend voor het grote drama dat de verkiezingscampagne kenmerkte, besloten Lula en zijn partij om van richting te veranderen nadat het Hooggerechtshof hun verzoek om verlenging van de deadline had afgewezen.

De Arbeiderspartij heeft Haddad (55) gekozen om Lula als presidentskandidaat te vervangen. Haddad was de minister van onderwijs tijdens Lula's voorzitterschap en er wordt vanuit gegaan dat hij het vertrouwen van Lula heeft. Haddad was tot nu toe de vicepresidentskandidaat van Lula.

Vanaf 2013 tot 2017 was Haddad burgemeester van São Paulo, de meest bevolkte stad van Brazilië. Hij werd geconfronteerd met massale betogingen tegen verhoging van de bustarieven tijdens zijn tijd als burgemeester. Haddad, die Libanese roots heeft, is niet goed bekend buiten São Paulo en heeft tot nu toe slecht gepresteerd bij de stembuspeilingen. Slechts 9% van de ondervraagden zei tijdens een Datafolha-enquête op maandag dat ze op hem zouden stemmen. Maar de Arbeiderspartij hoopt dat mensen die van plan waren om op Lula te stemmen, hun stem aan Haddad zullen geven. De partij hoopt dat de boost die hij verwacht te krijgen, genoeg zal zijn om hem door de verkiezingen op 28 oktober te krijgen. Maar Haddad wordt geconfronteerd met juridische problemen van zichzelf. Aanklagers beweren dat zijn team tijdens zijn campagne voor burgemeester een lening ontving van een bouwbedrijf dat na zijn verkiezing zou profiteren van contracten. Haddad heeft elke beschuldiging ontkend.