Tyfoon Mangkhut stormt af op China
11 Sep, 14:20
foto
Luzon en het zuiden van Taiwan riskeren levensbedreigende overstromingen en modderstromen door de doortocht van tyfoon Mangkhut.


Terwijl de Verenigde Staten zich schrap zet voor de orkaan Florence, kijken de mensen in Zuid-China nauwlettend naar het voorspelde pad van supertyfoon Mangkhut.
Over de open oceaan nam de storm snel aan kracht toe en bereikte het categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson op dinsdag. Dat betekent dat de tyfoon winden heeft van winden van 250 km per uur en windvlagen van meer dan 300 km per uur. Categorie-5 is de hoogste op de schaal en dat niveau zal Mangkhut woensdag, morgen, hebben bereikt.


De storm maakte al zijn eerste aanlanding over de Pacifische eilandenketen van de Marianen, net ten noorden van Guam. De regenmeter noteerde 167 mm in 12 uur van deze tyfoon.

Een dergelijke windsterkte over water veroorzaakt golven op van wel 11 meter hoog. Het water is warm, zo’n 28C tot 30 graden Celsius. Supertyfoon Mangkhut bevindt zich in vrijwel ideale omstandigheden om zijn kracht te behouden totdat het de Luzon-straat van de Filipijnen raakt.

Vanaf zaterdag begint die kracht weg te ebben, maar de buitenste ringen van de tyfoon zullen stortregens produceren voor Taiwan en voor een groot deel van Luzon. Het voorspelde parcours is waarschijnlijk nauwkeurig en brengt Mangkhut naar Hong Kong met winden van 160 km per uur.

Mangkhut komt zondag waarschijnlijk aan land langs de kust bij het Chinese Guangdong, nabij Hong Kong. De gebruikelijke risico's zijn aanwezig: windschade, overstromende regen en stormvloeden langs de kust.