Surinamers luiden Nieuwjaarsvieringen in
11 Sep, 10:41
foto


Terwijl de joden zondagavond Rosh (j) Hasjana, het joodse Nieuwjaar 5779 hebben ingeluid, verwelkomen de moslims de eerste dag van het islamitische jaar 1440 en javanisten het Javaanse Nieuwjaar 1952 vandaag. De nieuwe maan van de islamitische maand Muharram is maandagavond waargenomen, meldt de Surinaamse Moslim Associatie (SMA). Bij zonsondergang ging voor hen de eerste nacht van Muharram in en vandaag is de eerste dag. Bij de javanisten begint vandaag de heilige vastenmaand Sasi Sura (lees suro) van het Javaanse Nieuwjaar.

Maandag was de eerste dag van Rosh Hasjana, de dag waarom de schepping van de eerste mens begon. Die valt op de eerste en tweede dag van de joodse maand Tisjri. De dag start voor de Joden ook bij zonsondergang; zondagavond luidden zij het Nieuwjaarsfeest in met het aansteken van de jomtov-kaarsen en dienst in sjoel. Hierna volgde en feestelijke maaltijd met veel zoetigheden.

Er zaten ook dit jaar Surinamers van andere religiën aan tafel, vertelt ondervoorzitter Lilly Duijm van de Israëlitische Gemeente Suriname (IGS). De gemeente heeft momenteel drie Israëliërs en twee Amerikanen op bezoek voor het belangrijke feest. De Amerikaan Moriyah Webster en IGS-voorzitter Jules Donk leiden de diensten.

De nieuwsjaarvieringen zijn alle gebaseerd op de respectieve maankalenders. De Hebreeuwse kalender kent twaalf maanden en elke maand bestaat uit 29 of 30 dagen. Tien dagen na Rosh Hasajana is het Jom Kipoer, de Grote Verzoendag. Op die dag wordt er gevast en brengen joden de dag door in de synagoge zonder eten en drinken.

De islamitische jaartelling, Hijra begint met met de massale verhuizing van de moslims uit Mekka naar Medina. Enkele Javaanse moslims hielden gisteravond een slamentan (religieuze gemeenschappelijke heilsmaaltijd). Tien dagen na het Nieuwjaar is ook een belangrijke dag voor de moslims. Op de Dag van Aasjoera herdenken zij het martelaarschap van de geliefde kleinzoon Imam Hoesain van de Profeet Mohamed vrede zij met hem, zegt SMA-voorzitter Michiel Soebhan.

Het valt dit keer op donderdag 20 september en moslims worden aangeraden om te vasten. Op woensdag 19 september is de jaarlijkse Yawme Hoesain Djalsa in het SMA Multi Functioneel Centrum aan de Livornoweg. “Wij zullen tijdens deze bijeenkomst alle martelaren die omwille van de Islam gedenken en leringen trekken uit hun offers en lessen.”

De Javaanse jaartelling, Taun Jawa loopt met het verschijnen van de nieuwe maan. Dan begint nieuwe maand die ook 29 of 30 dagen telt. De heilige maand Sasi Sura eindigt op 10 oktober 2018. Sasi staat voor maand en Sura betekent: ‘Suci’ (heilig) en ‘Ra’ betekent: ‘Roggo’ het lichaam. Traditioneel vieren alle gemeentes de eerste dag heel groots met een gebedsdienst en slamentan. De laatste twee weken organiseren zij weer dankdiensten om deze met derden te vieren.
De kedjawenisten luiden eind september het jaar 6445 in, terwijl de Chinezen op 24 september het Maanfeest vieren en hindoes in de tweede week van oktober de tweede Navratri periode ingaan.