Extreem gevaarlijke Florence bedreigt oostkust VS
10 Sep, 20:37
foto
Volgens voorspellers zal orkaan Florence de Amerikaanse oostkust zeker raken. (Foto: AFP)


Aan de Amerikaanse oostkust is opgedragen tot evacuaties, terwijl het gebied zich voorbereidt op orkaan Florence. Het zou weleens de krachtigste storm kunnen zijn die de regio in decennia treft.

South Carolina, North Carolina en Virginia hebben de noodtoestand afgekondigd en bewoners houden zich bezig met het inslaan van essentiële benodigdheden. Ambtenaren zeggen dat Florence nu een categorie vier storm is met een windkracht van 195 km per uur en snel aan kracht wint. De verwachting is dat de storm de Carolina’s tegen donderdag treft.

Florence was vanmorgen 2.000 km ten zuidoosten van Cape Fear, North Carolina. Het begon als een categorie twee storm. Het weersysteem zou categorie vijf kunnen bereiken, omdat het kracht put uit de warme Atlantische wateren, zeggen voorspellers.
Het zou de eerste categorie vier storm zijn die de regio mogelijk treft sinds Hugo in 1989 North Carolina verwoestte. Hugo veroorzaakte een schade van US$ 7 miljard en eiste 49 levens op.

Het National Hurricane Centre (NHC) zegt dat Florence de ingrediënten heeft om een "extreem gevaarlijke" meteorologische gebeurtenis te worden. Het kan rampzalige regen- en overstromingsniveaus naar de kust- en binnenlandgebieden brengen.
De NHC zei: "Er is een toenemend risico op levensbedreigende gevolgen van Florence: stormvloed aan de kust, zoet water dat overstroomt door een langdurige en uitzonderlijk zware regenval in het binnenland, en schadelijke orkaanwinden."

Meteoroloog van de National Weather Service, Dan Miller, vertelde de krant The State in South Carolina: "Iemand zal verwoestende schade lijden als deze storm doorgaat zoals het nu wordt voorspeld." De Amerikaanse president Donald Trump heeft plannen voor een bijeenkomst op vrijdag in Mississippi geannuleerd vanwege de orkaan.

Ambtenaren in Noord-Carolina hebben de bewoners opgedragen om de Outer Banks-eilanden te verlaten, terwijl de gouverneur de deelstaat beschreef als 'het oog’ van de storm. Er zijn lange rijen geweest in supermarkten rond gemeenschappen in de buurt van waterwegen en kusten, terwijl bewoners de winkelschappen ontdeden van water, batterijen en multiplex.

Het South Carolina State Emergency Management Agency zei op zondag dat het zich voorbereidt op de mogelijkheid van een grootschalige ramp. "Stel je voor, veronderstel, neem aan dat een grote orkaan precies in het midden van Zuid-Carolina toeslaat en dat het een verder inwaarts trekt," zei Henry McMaster, gouverneur van South Carolina.

In North Carolina zag gouverneur Roy Cooper af van beperkingen op het gebied van landbouwvervoer, zodat boeren sneller goederen konden verplaatsen. "Tijdens de oogst is tijd van essentieel belang: actie vandaag kan verliezen als gevolg van Florence voorkomen."

Rode vlaggen met waarschuwingen houden zwemmers van het strand, terwijl bewoners hun huizen in de gemeenschappen van Myrtle Beach in South Carolina en de Outer Banks in North Carolina beveiligen met zandzakken. "Letterlijk, ze vullen buggy's vol met water, winkelwagentjes vol met water," vertelde Ryan Deeck, manager van de kruideniersafdeling bij een Walmart, aan The Sun News in Myrtle Beach.

Naval Station Norfolk, de grootste marine-installatie ter wereld, bereidt zich voor om schepen van bases te sturen om de storm op zee te weerstaan. Vakantiegangers in Boston waren verrast om een dag voordat hun cruise vertrok op vrijdag te horen dat ze zouden reizen naar Canada in plaats van Bermuda, als gevolg van orkaan omstandigheden.

De passagiers van Norwegian Dawn die op zondag in Halifax arriveerden, werden begroet met doedelzakken en keerden snel naar plaatselijke winkels om warme kleding te kopen. "We hoopten op echt mooi weer, maar in plaats daarvan hebben we hetzelfde weer als thuis," vertelde een passagier aan de Canadian Broadcasting Corporation.

Twee andere orkanen zijn zich momenteel aan het vormen in de Atlantische Oceaan. Van de orkanen Isaac en Helene wordt verwacht dat ze in kracht toenemen, maar op dit moment wordt niet verwacht dat ze het Amerikaanse vasteland bedreigen.