DOE vraagt aandacht voor bewaking scholen
10 Sep, 16:35
foto


De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) maakt zich zorgen over de vele inbraken op scholen. DOE-voorzitter Steven Alfaisi vindt het noodzakelijk dat de ministeries Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Justitie en Politie, de koppen bij elkaar steken en gericht dit probleem aanpakken. Alarmsystemen en extra surveillance in de omgeving tijdens de vakantie, is absoluut geen luxe. Ook wordt er een beroep gedaan op de gemeenschap om een oog in het zeil te houden.


De inbraak bij het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO) vraagt om dringende aandacht van de twee ministeries. Twintig laptops, printers, kopieermachines, beamer, cartridges, televisie memory sticks en andere kostbare spullen werden buit gemaakt. Een opleidingsinstituut met 800 leerlingen dat zijn bestaansrecht bewezen heeft, is hierdoor ernstig benadeeld. Dit instituut biedt een twee jaar durende opleiding aan, gericht op jongeren die daarna willen doorstromen naar het basisjaar IMEAO, het VWO of HAVO. Deze instelling ontving niet zo lang terug via de overheid, de twintig laptops in de vorm van een geschenk omdat de behoefte daartoe groot was.

Meerdere klachten over inbraak op scholen bereikten eerder DOE, waaronder die van de Koenderschool aan de Marowijnestraat en HAVO 2 Geyersvlijt. Zelfs het Bureau Lager Beroeps Onderwijs, is slachtoffer van dit criminele gedrag geworden. De scholen moeten nu allerlei extra preventieve uitgaven doen, waar niet op was gerekend. Juist in de vakantie waarop er minder beweging op de scholen te merken is, zou de bewaking opgevoerd moeten worden. Helaas verschijnen de bewakers niet of onregelmatig en hebben dieven hierdoor vrij spel. "Het is van groot belang dat onze onderwijsobjecten goed bewaakt worden, omdat iedere inbraak een nadelige invloed heeft op de ontwikkeling van onze jonge Surinamers," benadrukt Alfaisi.

Vooral burgers die in de omgeving van de scholen wonen, zouden hierbij een wezenlijke preventieve bijdrage kunnen leveren. Daarnaast is ook een oproep naar de gemeenschap toe op zijn plaats om te waken voor het kopen van gestolen spullen of waarvan de afkomst twijfelachtig is. Burgers mogen in zo een geval gelijk de politie inschakelen via het nummer 115.