Column: Politieke Borrelpraat # 424
09 Sep 2018, 22:31
foto


“Heren van ‘De Zuipkring’, welkom. Zijn jullie goed voorzien? Oké, daar gaan we dan. Welk nieuws gaan we vandaag bespreken?”
“Dat van die pastor-ambassadeur-geestelijk adviseur, tevens herder van jongedames die volgens hem in een waanwereld leven, en die in Van der Valk een van zijn schaapjes geestelijk en lichamelijk heeft bediend?”
“Ach, nu kan elke vrouw na jaren elke man met aanzien te gronde richten.”
“Echt niet elke man. Bepaalde mannen. Zie de all America family man, de gezapige huisvader bij uitstek, Bill Bosby, die ettelijke dames met z’n charmes bedwelmd lijkt te hebben om ‘het’ daarna met hen te doen.”
“Nu klaagt zelfs z’n advocaat hem aan wegens achterstallig honorarium. A pappie dat’ broko saka helemaal!”
“Maar in dat geval van onze pastor vind ik het onkan dat de moeder de zaak eerst op ‘christelijke wijze’ geprobeerd heeft in der minne te schikken.”
“Wilde men een afkoopregeling of zo?”
“Dat zal Onze Lieve Heer alleen weten; in ieder geval is deze ‘lieve’ heer intussen afgetreden in al z’n belangrijkste christelijke functies zolang er geen klaarheid in de zaak is gekomen.”
“En de pastor ziet hierin een scenario van derden om zijn onlangse benoeming tot ambassadeur te torpederen.”
“Zou best kunnen, en wie weet uit welke politieke hoek die ‘derden’ komen. Ik ken iemand die er echt niet van houdt dat mensen in zijn nabijheid teveel macht opbouwen en veeleisend worden, vooral niet met een cruciale verkiezing in aantocht.”
“Ach, geklets van jou met je complottentheorie.”
“Wel vreemd dat je eerst alles in alle toonaarden en toonhoogten ontkent en dan opeens leg je al je religieuze functies neer. Waarom niet andersom? Of kwam het van bovenaf?”
“Hoe dan ook, ik vond de column van Sharda T’anga onder andere hierover te gek goed. Die Sharda moeten we echt in de assemblee zien te krijgen.”
“Ja, goed voorstel. Zij zal dan echt geen abdoeltje, de kronkelbabbelaar zijn.”
“Dan moet je ook de bakkertjes, palletjes, reddertjes en vreemde neusjes noemen.”
“Oké, lieb’a pastortori. Wattebout de vermeende ontmanteling van de SLM?”
“Dat zegt de bond, volgens mij meer om vrees te zaaien onder de overgebleven werknemers, want die van Residence hebben op één na wel vóór afvloeiing getekend, tegen het advies van de bond in.”
“Dus deze herder Borrie Rebenstein verliest zijn schaapjes, ze luisteren niet meer, dus moet hij de rest van zijn vakbondskudde bijeen houden door hen vrees aan te jagen.”
“In dit geval niet voor de duivel, maar voor de afvloeiing.”
“Kennen jullie misschien iemand die zo een contract heeft ondertekend? Ik wil namelijk met m’n eigen ogen lezen of daarin staat dat de afgevloeide werknemer niet mag werken bij een concurrerend bedrijf. Ik kan dat niet geloven.”
“Inderdaad vreemd. Want Residence wordt toch door de Steeds Laat Maatschappij afgestoten?”
“Misschien neemt de nieuwe eigenaar de besten weer in dienst, wie weet.”
“In ieder geval is er niets fout aan om het bedrijf weer gezond te maken door alle niet-core-business af te stoten, vooral als die miljoenen aan subsidies van de moedermaatschappij opslorpen.”
“Wattebout de uitspraken van de vader des vaderland, de eerste onder de gelijken, bij zijn terugkomst op Zanderij?”
“Ik heb al jaren geen tijd meer om naar de uitspraken van die goeie man te luisteren. En ook niet naar het eenzijdig gestook van z’n tegenstanders. Al die publiciteit en aandacht is gewoon gratis reclame voor de man.”
“Net als die hele ophef rond de afgeblazen cartoonwedstrijd van de heilige profeet, georganiseerd door Wilde Geert in Nederland.”
“Dus jij stelt in dit soort gevallen voor: luister goed wat betrokkene zegt, weet wat je hoort en hoor wat je weet en klaar is die case. Tot 2020, dan praat je op je stembiljet.”
“Goed zo, jij hebt me door. Al wat je ook in de lucht schreeuwt, of op de social media over de man uitbraakt: zijn tegenstanders blijven tegenstanders en zijn voorstanders blijven voorstanders. En de rest blijft toch thuis.”
“Dus die overeenkomst met Alcoa wordt getekend? Ondanks DNA?”
“Juist dankzij de DMA. De Machteloze Assemblee. Die 26 zullen zeker vóór de overeenkomst stemmen, inclusief onze Hopkonson, die moet durven deze keer tegen te stemmen. De rest van DMA mag ‘karioka’ gaan dansen.”
“Dat heb ik heb jullie al lang gezegd. Die deal gaat door en baas Paars heeft zijn hoofdsponsoring van de komende verkiezingen veilig gesteld.”
“Da wattebout als we de krantenkop: ‘Suriname heeft een van de meest luie bevolkingen’ bespreken?”
“Ai, schrijfster Cynthia kreeg zelfs 90-plus-plus seconden van Bi-sjaam de gelegenheid om haar misnoegen over deze suggestieve kop te uiten.”
“Maar het betrof hier meer een onderzoek naar fitnesstraining. De WHO hanteert een minimum van 150 minuten per week aan oefeningen, dat is iets meer dan 20 minuten per dag.”
“Maar mevrouw Cynthia noemde een voorbeeld van een alleenstaande moeder met drie baantjes. Die heeft geen tijd en geld om naar de fitnessschool te gaan. En die beweegt meer dan genoeg.”
“Maar wattebout die duizenden jonge en wat oudere kantoordames en schooljuffen; die het grootste deel van de dag zittend werk doen.”
“Elk pondje gaat door het mondje en gaat zitten rond het kontje.”
“Bij ons mannen gaat het zitten rond de navel door ons zitten aan de borreltafel.”
“Nee hoor, luku dya, ik doe aan hef-oefeningen. Ik hef mijn glas.”
“En wattebout het boegbeeld van het Neerlands buitenlands beleid? Die minister overleefde een motie van wantrouwen in de Tweede Kamer.”
“Maar het ging nauwelijks om zijn uitspraak dat wij een failed state zouden zijn, maar meer om z’n uitspraak dat het in de menselijke genen zit om met de mensen die niet op jou lijken niet vreedzaam in je land te wonen. Daarop hebben ze hem in de Kamer vooral aangevallen.”
“Maar Suriname is toch een goed tegenvoorbeeld? Hier leven we toch vreedzaam naast elkaar?”
“Je zegt het zelf: naast elkaar, dat lukt nog. Maar met elkaar?”
“Ik ben het niet eens met je. Kijk hoe we hier al jaren vreedzaam met elkaar zuipen en over alles praten, terwijl we zowat elke grote etnische afkomst in dit land vertegenwoordigen.”
“Klopt, praten en zuipen. Maar laat Ron z’n zoon met Kries zijn dochter een serieuze relatie aangaan, dan zal je ‘vreedzaam’ leren kennen.”
“Of wattebout als Sjaak z’n zoon besluit om met z’n vriend te gaan samenwonen of van geslacht wilt veranderen. Dan ga je ook vreedzaam leren kennen. Je weet toch: bullet in the head?”
“Dan wat zou jij doen als een familie uit het binnenland of uit de polders naast jou zou komen wonen?”
“Of als jij je met je familie in of nabij een binnenlands dorp zou vestigen? Of dat de overheid daar en rond de stad en in Nickerie 1000 Rohinga-gezinnen en of 5000 Venezolaanse vluchtelingen zou onderbrengen?”
“Ai, ik kan me nog al die bezwaren herinneren toen een vorige regering een tijd terug een flink aantal Haïtiaanse vluchtelingen nabij Zanderij wilde huisvesten met steun natuurlijk van de VN. Er waren zelf toch al onderkomens op de savanne gebouwd?”
“Laat die Stef betonblok uit Noord. Niemand van jullie noemt de grofste schande van de afgelopen jaren: een seniore burger met rollator krijgt na 45 jaar haar bereidverklaring voor een stukje grond. En niemand kan uitleggen waarom het zo lang geduurd heeft.”
“Ik wel. Grof gezegd: omdat ze geen ‘lekkers’ onder de tafel kon of wilde betalen. Een nationale schande die duizenden hardwerkende burgers zeker de afgelopen dertig jaar is aangedaan, terwijl gladpratende politici alleen maar dachten aan hun eigen grondspeculaties en andere regelarijtjes.”
“Dus dan hiep-hiep-hoeree voor deze regering die het wel gedaan kreeg.”
“Ach, soso politiek. En wel de mensen waarschuwen dat ze de gronden niet moeten verkopen. Heeft de staat dat ook aan de grondspeculanten gezegd, die de verkiezingskas van achtereenvolgende regeerpartijen hebben gevuld?”
“En nu zitten deze zelfde lieden ons van alle kanten weer op te jutten om in 2020 op een van hen te stemmen door elkaar flink neer te halen.”
“Nou, ik ga daarom niet meer stemmen, echt niet.”
“Ik ga juist weer stemmen, en dat doe ik nadat ik heb gelezen over het vernieuwde alternatief, die wil ‘t doen zonder schelden en gal rondom spugen, dat doe je toch niet? Doe goed met elkaar, doe dat met het goede doel voor ogen, met jonge krachten, dat doet me goed.”
“Ja, ja, doe dan nu meer ijs in je sopie, dan doe je je lever goed.”
“Ach, doe dat dan ook bij jou, dan doe ik het ook.”
“Proost.”

Rappa