SWM zal watermeters geleidelijk vervangen met digitale
10 Sep, 02:49
foto


De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) wil geleidelijk aan alle aansluitingen op haar net voorzien van digitale watermeters. De introductie van de nieuwe meters heeft plaatsgevonden op de markt van Lelydorp in het district Wanica. Hierna worden aansluitingen in Paramaribo voorzien van de nieuwe meters. Marlon Oosterling, directeur van de SWM, zegt aan Starnieuws dat vooral bij de winkels in de stad het moeilijk is om de watermeters op te nemen. Nu kan van een afstand van 100 meter het verbruik worden afgelezen.

In totaal gaat het om 180.000 tot 190.000 aansluitingen landelijk. Hoewel het om een kostbaar project gaat, zegt Oosterling dat de voordelen heel groot zijn. In deze meters is er geen koper gebruikt, waardoor zij niet aantrekkelijk zijn voor dieven. Deze meters zijn gecertificeerd en zijn van hard plastic gemaakt. Ze gaan niet kapot. De oude meters zijn na een tijdje niet meer leesbaar door roest. Deze meters roesten niet. De waterstand wordt digitaal verwerkt en zal veel tijdswinst opleveren.

Op de markt van Lelydorp heerste een onveilige situatie. Van enkele kranen tapten, de meer dan tachtig standhouders via waterslangen en pvc-buizen, water. Deze situatie behoort nu tot het verleden. Iedereen die een eigen kraan wilde hebben, heeft een aanvraag gedaan en de aansluitkosten betaald. Nu beschikken de mensen over veilig drinkwater. De standhouders hebben enthousiast meegewerkt, zegt Oosterling.

Het zal enige tijd duren voordat alle meters zijn vervangen. De SWM zal bij delen de meters aanschaffen en bekijkt mogelijkheden om het proces te versnellen. Met de eerste partij die gekocht is, gaat het bedrijf alvast aan de slag, zegt Oosterling.