Ambassadeur: Brazilië heeft meeste projecten met Suriname
09 Sep, 18:37
foto
Surinaamse blinden en slechtzienden zingen het Surinaamse volkslied tijdens de viering van de 196e Onafhankelijkheidsdag van Brazilië.


Het recente bezoek van president Desi Bouterse aan Brazilië heeft ertoe geleid dat Suriname nu staat “als het ontwikkelingsland waarmee we het grootste scala aan technische samenwerkings-
projecten hebben”. Dit zei ambassadeur Laudemar Aguiar van de Federatieve Republiek van Brazilië tijdens de viering van de 196e Onafhankelijkheidsdag van zijn land.


De samenwerking tussen Suriname en zuid buurland Brazilië nam in december toe. Er volgde een reeks van projectondertekeningen voor samenwerking op verschillende gebieden zoals landbouw, gezondheidszorg, onderwijs en openbaar bestuur, gaf Aguiar aan. “Nieuwe gebieden zoals politiële samenwerking en cyberbeveiliging volgen.” Brazilië steunt de diplomaten opleiding in Suriname. Er is een formele samenwerking tussen de diplomatieke academies en in januari vertrekt een Surinaamse diplomaat voor een Academische studie aan het Rio Branco Instituut, zegt de ambassadeur.

Via het Braziliaans-Suriname cultureel centrum biedt de ambassade Portugese taalcursussen aan partnerinstellingen, zoals het leger en de afdeling immigratie. Ook op defensiegebied werken de twee buurlanden nauw - van het jaar werd nog 35 jaar samenwerking herdacht.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken roemde de ambassadeur voor zijn persoonlijke inzet bij diverse projecten. Via de Suriname-Brazilië werkgroep zijn vier projecten ontwikkeld: schoolvoeding, bosbouw, açai (podosiri) productie en agro-ecologische zonering. De technische De Brazilian Cooperation Agency die de technische samenwerking coördineert bezoekt Paramaribo volgende maand weer.
Pollack-Beighle gaf ook aan dat in het laatste kwartaal in 2018 de 2e ontmoeting volgt van de Migratie en Consulaire werkgroep Suriname-Brazilië. Hierin worden de problemen rond migratie en legalisatie van de Brazilianen in Suriname besproken.

De Braziliaanse ambassadeur zet zich in voor dit legalisatieproces. Aguiar gaf aan dat zijn ambassade - na vier jaar – weer de rondreizende consulaten heeft ingesteld. Dit om de Braziliaanse gemeenschappen te bereiken die ver van Paramaribo wonen en werken. Zij krijgt hierin ondersteuning van de Raad van Braziliaanse burgers in Suriname en verschillende ministeries, zoals Volksgezondheid in het Malakit-project (malaria-project). Aguiar wil Braziliaanse staatsburgers die hier wonen helpen en ondersteunen. “Ze dragen bij aan de economie en ontwikkeling van Suriname. En dat moeten ze doen, terwijl ze zich volledig houden aan de Surinaamse wetgeving.”

Aguiar haalde ook de komende verkiezingen in zijn land aan die moeten leiden tot een nieuwe regering op 1 januari 2019. De regeringswisseling zal “geen radicale veranderingen in onze buitenlandse aangelegenheden en in de solide betrekkingen tussen Brazilië en Suriname teweeg brengen”. De ambassadeur bleef ook stil staan bij de aanval op de Braziliaanse presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Hij werd neergestoken met een mes. “Deze waanzinnige episode - de eerste in zijn soort in onze politieke geschiedenis - is unaniem verworpen als een onaanvaardbare aanval op onze democratie en heeft alle Brazilianen verenigd tegen alle soorten geweld en ter verdediging van de rechtsstaat.”

Pollack-Beighle ging ook hierop in en wenste Bolsonaro beterschap toe. Zij drukte namens de regering de sympathie uit voor de tragische brand van het Nationale Museum van Brazilië. “Een trieste dag voor de geschiedenis, cultuur en wetenschap.”

Vanwege de aanval op Bolsonaro cancelde de ambassadeur het entertainment-gedeelte van de viering. Volgens planning zou de muziekgroep ‘Solutions’ van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname optreden. Enkele zangers onder hen zongen wel het Surinaamse volkslied. De optredens waren deel van de ondersteuning die de ambassade geeft aan het project van de Alliantie voor Decent Work, een groepering van verschillende organisaties die probeert om mensen met beperkingen als volwaardige burgers op te nemen in de maatschappij.