Suriname pakt World Clean Up Day grootser aan
09 Sep 2018, 08:30
foto
Vrijwilligers ruimen de troep te Leonsberg op. In een paar uur tijd waren 205 zakken vol afval verzameld.


Plastic blijft een gigantisch probleem voor de wereld. Steeds vaker sterven zeedieren en kustvogels met een maag vol plastic. Oevers en stranden zitten vol met afval. Zelfs onbewoonde eilanden hebben last van plastic afval. Tachtig procent van het afval dat in de oceanen zit is afkomstig van land. Volgens een rapport van de Verenigde Naties komt er jaarlijks acht miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Jaarlijks sterven door dit plastic één miljoen kustvogels en 100.000 zeedieren. Ook Suriname ervaart steeds meer de nadelen van plastic afval.

Een bekend verschijnsel aan de oevers van de rivieren zijn petflessen en foambakken. Ook de plastic zakjes die aan de begroeiing langs de rivieroevers wapperen, toont de steeds erger wordende vervuiling in Suriname. Het afval heeft nadelige gevolgen voor het toerisme en de visserij. Het Wereld Economisch Forum voorspelt dat als de mensen zo doorgaan met vervuilen, er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn.

Op 15 september is het World Clean Up Day. Verschillende landen organiseren op deze dag internationaal grote schoonmaakacties, voornamelijk langs de oevers en stranden. Ook in Suriname wordt flink aangepakt op deze dag. Green Heritage Fund Suriname, Support Recycling Suriname (Suresur) en JCI Urban zullen op vijf verschillende locaties grote schoonmaakacties houden. Bij de Waterkant, Weg naar Zee, Zeedijk in Nickerie, Albina en Galibi zal er vuil worden verzameld en weggevoerd.

Bij de vorige Clean up die was georganiseerd op Leonsberg werden 205 zakken afval verwijderd langs de oever. Met deze schoonmaakacties willen de organisaties niet alleen het milieu van afval ontdoen, maar willen zij ook werken aan de bewustzijn van de samenleving. Mensen moeten op een betere manier leren omgaan met afval. De organisaties hopen dat als de mensen zien hoeveel troep er in de omgeving ligt, zij twee keer zullen nadenken voordat ze afval op straat gooit.

Alle mensen die zeggen ‘I love Su’ hebben op deze dag de kans om hun steentje bij te dragen aan een schoon Suriname, zegt Glenn Ramdjan van Suresur. Hij roept eenieder op om op 15 september naar een van de vijf locaties te gaan, om te helpen met de schoonmaak.
Advertenties