Obama opent aanval op 'krankzinnige dingen' Trump
08 Sep 2018, 08:32
foto
Ex-president Barack Obama heeft zijn opvolger Donald Trump en het Witte Huis vlijmscherp aangevallen. (Foto: Reuters)


De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft een scherpe aanval op Donald Trump en de 'waanzinnige dingen die uit dit Witte Huis komen' gelanceerd. "Dit is niet normaal, dit zijn buitengewone tijden en het zijn gevaarlijke tijden," vertelde Obama aan studenten van de Universiteit van Illinois.

Hij riep op tot "herstel van eerlijkheid en fatsoen en rechtmatigheid in onze regering". De ex-president heeft zich op de achtergrond gehouden sinds hij zijn ambt in 2017 verliet.
Obama vertelde vrijdag, gisteren, bij de prijsuitreiking in Urbana, Illinois, dat hij van plan was de Amerikaanse traditie van voormalige presidenten die uit de politieke fase gingen, te volgen. In plaats daarvan lanceerde hij een vlijmscherpe aanval op het huidige Republikeinse bestuur.

In reactie zei president Donald Trump op een Republikeinse fondsenwerving in Fargo, North Dakota, dat hij de toespraak van zijn voorganger had gevolgd, "maar ik viel in slaap". Obama probeerde met de eer te strijken voor 'de ongelooflijke dingen die ons land overkomen', voegde hij eraan toe.

In zijn toespraak waarschuwde Obama dat de Amerikaanse Democratie afhankelijk was van het feit dat zijn publiek tijdens de tussentijdse verkiezingen van het congres in november zijn stem uitbrengt. "Nu, sommigen van jullie denken misschien dat ik overdrijf wanneer ik zeg dat deze verkiezing belangrijker is dan wat ik me kan herinneren tijdens mijn leven," zei de democraat. "Maar een korte blik op recente krantenkoppen zou je moeten vertellen dat dit moment echt anders is."

Obama maakte een duidelijke verwijzing naar een redactioneel commentaar van de New York Times dat Trump kwaad heeft gemaakt. De anonieme auteur, beschreven als een senior ambtenaar van Trump, beweerde samen te werken met collega's om het land te beschermen tegen de "slechtste neigingen" van de huidige president.

Obama zei: "Ze doen ons geen dienst door 90% van de krankzinnige dingen die uit dit Witte Huis komen, actief te promoten en vervolgens te zeggen:" Maak je geen zorgen, we voorkomen de andere 10%." Maar hij vertelde zijn publiek ook dat Trump "een symptoom, niet de oorzaak" was van de verdeeldheid in de VS.

Hij scheurde de oproepen van Trump voor het Amerikaanse ministerie van Justitie om zijn politieke vijanden te onderzoeken, aan flarden. "Het mag geen partijdig probleem zijn om te zeggen dat we geen druk uitoefenen op de procureur-generaal of de FBI om het strafrechtsysteem te gebruiken als een knuppel om onze politieke tegenstanders te straffen."

De 44e president van de VS was ook vernietigend over de aanvankelijke terughoudendheid van Trump toen hem vorig jaar werd gevraagd extreemrechtse demonstranten in Charlottesville, Virginia, te veroordelen. "We worden verondersteld op te staan tegen pesters, ze niet te volgen," zei Obama. "We worden verondersteld tegen discriminatie op te treden en we zouden zeker zo duidelijk en ondubbelzinnig opkomen voor Nazi-sympathisanten. Hoe moeilijk kan dat zijn? Zeggen dat nazi's slecht zijn?"
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April